Prejsť na obsah

Český veľvyslanec na košickej radnici

Primátor Zdenko Trebuľa prijal v utorok 25. januára v Historickej radnici na Hlavnej ulici mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Jeho Excelenciu Vladimíra Galušku. Nový veľvyslanec, ktorý na poste vystriedal Rudolfa Slánskeho, odovzdal poverovacie listiny v októbri 2004.

Súčasná situácia a postavenie Košíc z celoslovenského pohľadu, regionálne rozdiely a nutnosť investícií do infraštruktúry, priority mesta do nasledujúcich rokov, spolupráca mesta s U.S.Steel Košice, boli hlavnými témami prvého stretnutia primátora a veľvyslanca. "V Košiciach som na oficiálnej návšteve po prvýkrát, ale už som sa tu krátko zdržal. Pred spomienkovou slávnosťou na Dukle v októbri minulého roka som prespal práve vo vašom meste," povedal Vladimír Galuška. To, ako Slovensko vyzerá dnes, môže český veľvyslanec porovnávať s obrazom, ktorý získal v čase svojho pôsobenia na poste podnikového právnika, keď do slovenskej časti republiky cestoval veľmi často. "Za 20 rokov sa Slovensko zmenilo, jeho vývoj vo mne zanecháva veľmi dobrý dojem. Českí investori sa na východe Slovenska zatiaľ výraznejšie neprejavili. Práve preto chceme už v krátkom čase pripraviť cestu slovenského prezidenta Gašparoviča do Českej republiky. Jej súčasťou by mala byť aj podnikateľská misia. Verím, že sa nám podarí prebudiť väčší záujem českých podnikateľov o Slovensko."

Primátor Zdenko Trebuľa ocenil aktivity českej menšiny, ktorá má v Košiciach veľmi silné zastúpenie. Pripomenul aj skutočnosť, že veľa Košičanov a obyvateľov východného Slovenska odchádza za prácou do Prahy. Späť sa ich však vracia málo, pretože nemajú dostatok pracovných príležitostí. "Košice sú mesto, ktoré môže zaujímať celú Európu ako nástupný priestor ďalej na východ."

JUDr. Vladimír Galuška (1952) vyštudoval v roku 1975 Právnickú fakultu Univerzity Karlovy v Prahe, v rokoch 1979-81 absolvoval postgraduálne štúdium hospodárskeho a správneho práva a získal titul doktora práv.
Ako právnik pracoval 15 rokov pre pražský závod Škody Plzeň. V marci 1990 nastúpil na Ministerstvo zahraničných vecí ČR a hneď v júni bol dlhodobo pridelený na zastupiteľský úrad ČSFR vo Washingtone. Od januára do júna 1993 pôsobil pri Organizácii spojených národov v New Yorku. Od návratu zo zahraničia v júni 1994 do apríla 1997 pôsobil vo funkcii riaditeľa personálneho odboru MZV. Od marca 1997 do októbra 2001 bol mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom ČR pri OSN v New Yorku, bol zvolený za prezidenta Hospodárskej a sociálnej rady OSN, v rokoch 1999-2000 aj za prezidenta Výkonnej rady UNDP/UNFPA a na 54. zasadaní Valného zhromaždenia v r. 1999 sa stal predsedom tretieho výboru VZ. Po návrate zo zahraničia v októbri 2001 bol menovaný do funkcie riaditeľa odboru amerických štátov, v auguste 2002 do funkcie vrchného riaditeľa sekcie dvojstranných vzťahov. Od 4.10.2004 vykonává funkciu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Českej republiky v Slovenskej republike. Manželka Marcela Galušková je súkromá zubná lekárka a dvaja dospelí synovia študujú na vysokých školách v Prahe.