Prejsť na obsah

Cesta Čermeľským údolím na Alpínku bude od stredy cez deň uzavretá

V stredu 4. augusta sa v Košiciach o 8.30 hod. začne uzávierka takmer trojkilometrového úseku cesty II. triedy č. 547 od odbočky na Bankov až po rázcestie Alpínka. Spomínaným úsekom nebude možné prejsť až do piatka 13. augusta v čase od 8.30 do 15.30 hod. Výnimkou bude víkend (7. – 8. augusta), keď sa po tejto ceste bude jazdiť v štandardnom režime.

Dôvodom týchto dopravných obmedzení, ku ktorým vydal súhlasné stanovisko Krajský dopravný inšpektorát (KDI) KR PZ v Košiciach, je zlepšenie dopravno-bezpečnostnej situácie v danom úseku. Kvôli nižšej intenzite premávky sa výluka uskutočňuje počas letných prázdnin a len počas pracovných dní vo vymedzenom čase.

Mestské lesy budú počas uzávierky odstraňovať kalamitné stromy ležiace v ochrannom pásme cesty, nahnuté stromy nad vozovkou ako aj tie stromy, ktoré ležia na iných stromoch a môžu ohroziť účastníkov cestnej premávky. Počas prác bude na nevyhnutný čas potrebné z bezpečnostných dôvodov uzatvoriť celú šírku vozovky na danom úseku, čo si vyžiada aj dopravné obmedzenia.  

Posledné auto vpustia o 8.15 hod. a potom až o 15.30 hod.

Výluka pre osobnú a prevažnú časť autobusovej dopravy v Čermeľskom údolí potrvá každý pracovný deň od 8.30 do 15.30 hod. Hliadky Mestskej polície umožnia ráno prejazd áut v oboch smeroch najneskôr o 8.15 hod., následne sa cesta s výnimkou vozidiel záchranných a bezpečnostných zložiek úplne uzavrie.

Autobus linky č. 14 nebude v tom čase zachádzať na Alpínku a ani na Jahodnú. DPMK počas uzávierky vypraví každý pracovný deň mimoriadny spoj linky č. 14J s odchodom so zastávky Havlíčkova o 6.59 hod. na Jahodnú. Ďalší spoj z rovnakého miesta do tejto rekreačnej lokality cez Alpínku potom odíde až o 16.29 hod.

Počas obeda prejdú Čermeľským údolím tri autobusové spoje

Na základe požiadaviek starostov dotknutých obcí bude prejazd Čermeľským údolím počas uzávierky umožnený aj trom spojom spoločnosti Eurobus. Najskôr to bude autobus, ktorý z Gelnice v smere do Košíc odchádza o 11.00 hod. Cestujúci na zastávke Jednota v Košickej Belej naň môžu nastúpiť o 11.43 hod. a na Alpínke o 15 minút neskôr.

Ďalej pôjde o linku z Košíc do Opátky, ktorá odchádza zo zastávky o 11.50 hod. z Autobusovej stanice, resp. o 12.00 hod. z Havlíčkovej a na Alpínke bude o 12.06 hod. Takisto to bude aj v prípade spiatočného spoja s odchodom z Opátky o 12.35 hod., ktorý cestujúcich z Košickej Belej odvezie o 12.54 hod. a z Alpínky o 13.09 hod.

Naopak, autobus s odchodom 7.30 hod. zo Spišskej Novej Vsi do Košíc bude premávať len po Margecany. Bez náhrady bude zrušený spoj do Gelnice s odchodom o 10.00 hod. z Košíc. Cestujúci nebudú môcť využiť ani autobus do Opátky s odchodom o 14.30 z Košíc a ani spiatočný spoj s odchodom o 15.25 hod. z Opátky. Autobus s odchodom 11.50 hod. z Levoče do Košíc skončí o 14.00 hod. na Alpínke. Bližšie informácie k premávke autobusov bude možné nájsť na www.eurobus.sk/novinky/obmedzenia-spojov/

Detská železnica premáva bez obmedzení

Košická detská historická železnica by mala aj počas uzávierky premávať podľa platného cestovného poriadku. V prípade, ak by z bezpečnostných dôvodov muselo prísť k odrieknutiu niektorého spoja, budú o tom v predstihu informovať na www.detskazeleznica.sk

Mesto Košice v súvislosti s týmito obmedzeniami žiada všetkých, ktorých sa dotýkajú, o trpezlivosť a porozumenie. Zároveň žiada vodičov o rešpektovanie dočasného dopravného značenia a obchádzkových trás schválených KDI.