Prejsť na obsah

Čestný názov pre Základnú školu Ulica Jána Pavla II.

Základná škola na Ulici Jána Pavla II. 1, ktorá bola doteraz často nazývaná Lechkého základná škola, oficiálne mení svoj názov. 9. septembra získala Certifikát o slávnostnom zapožičaní čestného názvu „Základná škola Mateja Lechkého".

Čestný názov školy tvorí meno a priezvisko významnej historickej osobnosti, ktorá svojím životným dielom alebo svojimi činmi prispela k rozvoju vzdelanosti národa, rozvoju demokracie, šíreniu myšlienok humanizmu a vlastenectva, pokroku vo vede, technike, kultúre a umení a má priamy vzťah k škole, zameraniu školy alebo k miestu sídla školy.

Matej Lechký bol prvý učiteľ hudby v Košiciach, ktorý prišiel na Slovensko z Čiech, kde nadobudol hudobné vzdelanie a prax. Medzi jeho žiakov patril aj známy košický hudobník František Xaver Zomb, ktorý sa neskôr stal učiteľom na tej istej škole, kde predtým pôsobil Matej Lechký.
Čestný názov možno zapožičať iba škole, ktorá dlhodobo dosahuje veľmi dobré výsledky vo výchovno-vzdelávacej práci a jeho zapožičanie zaväzuje školu pestovať tradície spájajúce sa s menom osobnosti, ktoré nesie škola vo svojom názve. Nápad uchádzať sa o čestný názov vznikol v čase, keď ulica Lechkého bola premenovaná na Ulicu Jána Pavla II. Učitelia, ale aj ich žiaci, mali záujem vedieť o živote a pôsobení Mateja Lechkého viac, a tak začali pripravovať rôzne projekty. Významnú zásluhu na tom, že táto základná škola získava čestný názov má pán riaditeľ, RNDr. Igor Šafran, ktorý vyvinul maximálne úsilie na jeho získanie. Je potrebné zdôrazniť, že iba 3 z 36 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa môžu pýšiť tým, že škole bol udelený čestný názov.

Komisia ministra školstva na udeľovanie čestných názvov školám po splnení všetkých prepísaných podmienok škole udelila čestný názov Základná škola Mateja Lechkého. Zamestnanci a žiaci tejto školy sa dnešným dňom zaväzujú niesť toto meno s hrdosťou a robiť všetko preto, aby meno Mateja Lechkého nepoškodzovali.

Vaša škola, vďaka Vám – zamestnancom, za roky svojej existencie vychovala a vyzbrojila vynikajúcimi vedomosťami mnoho žiakov, ktorí sa rozpŕchli na všetky svetové strany. Vy, súčasní žiaci školy, máte ešte širšie možnosti stať sa úspešnými. Som presvedčená, a svojimi dosiahnutými výsledkami to potvrdzujete, že na Základnú školu Mateja Lechkého chodia veľmi šikovní žiaci, povedala vo svojom príhovore na slávnosti PaedDr. Veronika Becová, vedúca referátu správy škôl a školských zariadení na Oddelení školstva MMK.

/Zdroj: Odd. školstva/