Prejsť na obsah

Cez víkend vyhlásili sedem divov Košíc

Vo veľkej sále Historickej radnice mesta Košice vyhlásili uplynulú nedeľu organizátori výsledky ankety o sedem divov Košíc. Pri vyhlasovaní sa ukázalo, že Košice majú až osem divov, tým ôsmym sa stal div sympatia – košický vietor. Výsledky verejnej ankety označili za najvýznamnejšie objekty alebo udalosti skutočné hodnoty spájajúce sa s históriou a tradíciami Košíc.

Na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety sa prítomným prihovoril primátor Košíc František Knapík, poďakoval sa organizátorom za pekný nápad a zároveň ocenil, že obyvatelia Košíc vnímajú svoje mesto a jeho jednotlivé objekty, či udalosti, spájajúce sa s ním, veľmi citlivo, čo sa ukázalo aj v tejto ankete. Potom jednotlivým adresátom, ktorých mená sa spájajú s vyhodnotenými objektami, odovzdali certifikáty viaceré osobnosti nášho mesta.

Výsledky ankety Sedem divov Košíc:

1. div – Dóm sv. Alžbety
Najväčšia katedrála na Slovensku, jeden z najvýchodnejších reprezentantov gotiky, obsahuje unikát - jedno z piatich dvojitých točitých schodísk v Európe aj kryptu vodcu posledného protihabsburgského povstania Fr. II. Rakocziho. Je odrazom nebeského Jeruzalema v našom meste, krásou vitráží a fresiek bol pre stredovekých Košičanov aj galériou, kvôli organovej hudbe koncertnou sieňou a kvôli vzácnemu interiéru stále viac aj múzeom.
Certifikát odovzdal primátor Košíc Ing. František Knapík dómskemu dekanovi Msgr. Františkovi Šándorovi

2. div – Štátne divadlo
Bolo odvážne postaviť budovu v blízkosti Dómu, budovu, ktorá by mu nekonkurovala, ale očarila iným typom krásy. Adolfovi Langovi sa to podarilo. Zvlnený, ba takmer až vznášajúci sa interiér, secesné doplnky, na strope výjavy z hier svetového dramatika Wiliama Shakespeara, útulné, ale dômyselnosťou architekta nemalé divadlo. Miesto, kde sa striedajú balet, opera i dráma.
Certifikát z rúk starosta mestskej časti Staré mesto Mgr. Ľubomíra Gregu prevzal riaditeľ Štátneho divadla Mgr. Peter Himič.

3. div – Maratón
Najstarší v Európe a druhý najstarší na svete. Kto ho nebežal môže závidieť tým, čo to skúsili. Povestné košické povzbudzovanie nedovolí pretekárovi zastať. V tomto meste bežali olympijskí víťazi, tu zvíťazil Abebebikila i Juan Carlos Zabala. Košický maratón, polmaratón, mimimaratón, maratón pre ženy, deti, vozíčkárov i korčuliarov – pre každého, Medzinárodný maratón mieru.
Certifikát odovzdal starosta mestskej časti Juh Dr. Jaroslav Hlinka prezidentovi Maratónskeho klubu Dr. Štefanovi Daňovi a riaditeľovi pretekov Ing. Branislavovi Koniarovi.

4. div - Hrajúca fontána
Bolo veľmi náročné umiestniť moderný objekt do historického centra, no vyšlo to skvele. Košičanov neomrzela ani po 23 rokoch a turistov priťahuje každý rok, páči sa skôr narodeným, čľapkajú sa v nej deti. Najkrajšia je v noci.
Certifikát z rúk dramaturga projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013 Mgr. Romana Sorgera prevzal prezident Rudolf Schuster

5. div - Kaplnka sv. Michala
Je vrcholom gotiky nielen v našom meste. Zaujme štýlovou čistotou, svojou útulnosťou a harmóniou. Po 10 ročnej rekonštrukcii sa zaskvela v stredovekej kráse. Je ako stvorená na sobáše, krstiny, omše a komorné koncerty.
Certifikát odovzdala Katarína Čižmáriková, predsedníčka regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov, dómskemu dekanovi Msgr. Františkovi Šándorovi

6. div - Hlavná ulica
Má len vyše kilometra, no keď sa ňou prejdete, videli ste Košice. Jej neobvyklý šošovkovitý tvar, naplánovaný v stredoveku, je raritou. Čaro sa jej začalo vracať pred štvrťstoročím, keď na nej vznikla najväčšia pešia zóna v Československu. Pribudlo historické osvetlenie, dlažba, historické zábradlia a mnohé ďalšie veci, ktoré vidno i nevidno a teraz sa už zdajú samozrejmé. Je prehliadkou architektonických štýlov i farebným kúpeľom pre oči.
Certifikát odovzdal Mgr. Marián Bilačič, prezident Slovenskej asociácie sprievodcov cestovného ruchu, prezidentovi Rudolfovi Schusterovi

7. div - Jakabov palác
Rozprávkovo krásnu stavbu si musel postaviť profesionál. Má v sebe fragmenty Dómu sv. Alžbety a istý čas bola aj rezidenciou prezidenta republiky. Tým, ktorí prichádzajú od železničnej a autobusovej stanice, dáva prvú správu o nádhere košickej architektúry.
Certifikát z rúk Dr. Ladislava Rovinského, predsedu Spolku na skrášľovanie Košíc prevzal riaditeľ Správy majetku mesta Košice Ing. Peter Herman

Prekvapenie – 8. div zo siedmich – div sympatia
Nikto ho nevidel, ale vieme, že je. Niektorým sa už dostal aj na chúlostivé miesta, ale tak im treba, keď sa nezahalili. Do mesta prichádza zo severu. Je tu častým hosťom. Obľubuje rozopnuté kabáty, detské šarkany a dámske účesy tesne pred plesom. Povestný - košický vietor.
Certifikát z rúk primátora Košíc Ing. Františka Knapíka prevzal pracovník SHMÚ Dr. Ján Smejkal, vedúci oddelenia Klimatologickej služby v Košiciach

zdroj: www.potulka.sk