Prejsť na obsah

Členovia mestskej rady z amerického Mobile na krátkej návšteve Košíc

Dvaja členovia mestskej rady z partnerského mesta Mobile v americkom štáte Alabama krátko navštívili Košice v rámci cesty po európskych partnerských mestách. Pani Connie Hudson a pán Fredrick Richardson sú členmi výboru pre hospodársky, kultúrny a občiansky rozvoj. Popri stretnutí s námestníkom primátora Františkom Knapíkom, ktorí hostí z Mobile prijal v Historickej radnici, si prezreli centrum mesta a stretli sa so zástupcami Združenia MOKA Mobile-Košice. Popri informáciách o aktuálnom dianí v obidvoch mestách diskutovali o skúsenostiach s revitalizáciou starších sídlisk. V Mobile za posledných päť rokov zrekonštruovali vyše 80 historických domov v centre mesta. K súkromnej iniciatíve jednotlivcov prispelo mesto tým, že darovalo budovy v zlom technickom stave. Obyvatelia ich zrekonštruovali zo súkromných zdrojov a ponúkli na predaj. Získané prostriedky investovali do ďalších opráv. V nadväznosti na túto obnovu začali vznikať v jednotlivých obvodoch komunitné centrá, ktoré rozbehli projekty na boj proti kriminalite, väčšiu bezpečnosť a podobne. Dvestotisícovému prístavnému mestu s ťažkým priemyslom zameraným na výstavbu lodí a ponoriek, sa pošťastilo vyhnúť nedávnemu hurikánu Katrina. Zasiahol ho len minimálne. Najviac postihnuté mesto New Orleans je od Mobile vzdialené 140 míľ (asi 200 km) a naše partnerské mesto mu v súčasnosti poskytuje pomoc v rámci svojich možností.

František Knapík odovzdal členom mestskej rady Mobile aj list košického primátora Zdenka Trebuľu pre primátora Michaela C. Dowa, ktorému sa počas funkčného obdobia napriek veľkému záujmu z rôznych dôvodov nepodarilo pricestovať do Košíc. Momentálne v Mobile vrcholí predvolebná kampaň v komunálnych voľbách a pán Dow napriek tomu, že už na najvyšší post nekandiduje, nemohol opustiť mesto, na čele ktorého zatiaľ stojí. Zdenko Trebuľa vyjadril v liste presvedčenie, že si nájde cestu do Košíc v období, keď mu už povinnosti v samospráve nebudú určovať voľný čas.

Spolupráca Mobile a Košíc trvá už 14 rokov. Dohoda o partnerstve boli podpísaná v Mobile 12.4.1991 a v Košiciach 20.3.1992. Vzdialenosť medzi dvoma mestami je 8599 kilometrov. Mesto Mobile je prístavným mestom v štáte Alabama, ktoré nám môžu pripomínať príbehy južanských miest z filmov o vojne amerického Severu a Juhu.