Prejsť na obsah

Dekadentná potulka secesnými Košicami s Milanom Kolcúnom

Na nových budovách by sme ozdoby hľadali len dlho a často aj neúspešne. Na niektorých by sme našli len gýče. Aby sme objavili nejaké umenie s ozdobami a tvarmi na úrovni, je potrebné sa presunúť o storočie späť.
Posledný originálny ozdobný štýl, ktorý uchvátil Európu a v každej krajine mal iný názov, sa u nás volá Secesia. Aj keď Alfonz Mucha v Košiciach nebol, koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa architektúra Košíc doplnila a nový typ krásy. Rastlinné motívy alebo farebné výjavy na obkladačkách (asi) najkrajšie vynikajú na kaviarni Slávia. Na krásnu secesnú fresku v Dóme sv. Alžbety zasa vrhá svetlo nádherný secesný luster. Moderno-krásnych secesných budov je v Košiciach dosť. Mnohé z nich si vychutnáme zvonku a jednu dokonca aj zvnútra.
Secesia odmietla pravidlo rovnej čiary a pravého uhla a dávala prednosť prirodzenejšiemu pohybu. Jej zdrojom je línia, sínusoida. Pevnosť, hmota, trvácnosť, akékoľvek spojenie s hmotnosťou alebo stabilitou a pokojom sú v rozpore so secesným slohom. Zakrivená vlnitá čiara priniesla so sebou pocit vzdušnej ľahkosti, pôvabu a slobody. Bol to v podstate grafický dekoračný štýl, ktorý sa využil na predmetoch. Bezprostredným inšpirátorom secesného umelca bola príroda, najmä svet rastlín. Kvety, stonky a listy si vybrali pre ich vlnité siluety. Hoci ľalie, kosatce a orchidei patrili medzi najobľúbenejšie, ktorýkoľvek druh od paliem až po morské riasy poskytoval potenciál.

Krása secesie v Košiciach ako 34. Potulka mestom Košice sa začne (ako vždy) pred Vedeckou knižnicou v sobotu 30. júna o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30. Turnus v maďarčine o 14:00 povedie Zoltán Balassa. Turnus o 16:30 bude dvojjazyčný, slovensko-anglický. Nedeľňajšia potulka o 14:00 tento krát výnimočne nebude. Pre tých, ktorí majú radšej menšie skupiny, odporúčame termín o 16:30.
Predpredaj lístkov (35 Sk) zabezpečuje Mestské informačné centrum Košice v OD Dargov a OD TESCO. Lístky je možné si zakúpiť aj v deň konania a tiež na mieste (pred Vedeckou knižnicou) za 49 Sk.