Prejsť na obsah

Do školských lavíc zasadlo 17 000 žiakov

Približne 17-tisíc žiakov zasadlo 2. septembra do školských lavíc v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. O ich výchovno -vzdelávací proces sa postará 1141 pedagogických a 301 nepedagogických zamestnancov. „Presné údaje je možné uviesť až 15. septembra, keďže do tohto termínu sú školy povinné predložiť presné štatistické výkazy. Predpokladáme, že povinnú školskú dochádzku si bude plniť v porovnaní s minulým školským rokom približne o 500 žiakov menej," uviedla vedúca Oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Helena Jeníková. Výchovno-vzdelávací proces s odhadovaným najvyšším počtom žiakov (1164) bude prebiehať v mestskej časti Luník IX v ZŠ Ľudmily Podjavorinskej.

Brány škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice dnes prekročilo prvýkrát 2147 prvákov. „Tento deň je pre rodičov malých prváčikov a aj pre nich samotných veľmi významný, všetci naši pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci však vynaložia maximálne úsilie na to, aby naši tohtoroční prváci a rovnako aj ich starší kolegovia navštevovali svoju základnú školu s radosťou počas celého školského roka a nielen v tento deň," uviedla Helena Jeníková. Najvyšší počet zapísaných prvákov 126 v riadnom termíne mala ZŠ na Námestí L. Novomského 2. Po dnešnom dni je to zatiaľ ZŠ Ľ. Podjavorinskej (300). Minulý školský rok bolo k tomuto termínu zapísaných v ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice 2106 prvákov.

Pribudne nový subjekt
Oproti predchádzajúcemu školskému roku dôjde aj k zníženiu počtu škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice z 37 na 36. O zrušení ZŠ Rehoľná 2 rozhodlo tohto roku mestské zastupiteľstvo. Od nového školského roka bude v prevádzke jeden nový subjekt, Základná škola s materskou školou Želiarska 4 v mestskej časti Ťahanovce. „MŠ síce pôsobila v priestoroch základnej školy aj v minulom školskom roku, priestory mala prenajaté, no netvorili jeden právny subjekt," spresnila Helena Jeníková.

Materské školy
Mesto Košice je zriaďovateľom 57 materských škôl, v ktorých bolo v školskom roku 2008/2009 zapísaných 5228 detí. Ich výchovno-vzdelávací proces prebiehal v 242 triedach. „Predpokladáme, že v nastávajúcom školskom roku 2009/2010 bude MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice navštevovať 5436 detí," dodala Helena Jeníková
Od 1. septembra 2005 do 1. augusta 2009 sa v Košiciach narodilo 6498 detí. Demografický vývoj je stabilný, neklesá ani nerastie. Najviac detí sa v priebehu týchto rokov narodilo v Mestských častiach: Západ 1649, Dargovských hrdinov 1649 a Sídlisko nad Jazerom 1582. „Vzhľadom na požiadavky rodičov od nového školského roka otvárame v zriadených MŠ aj 4 nové triedy. V prípade potreby je možné otvoriť aj ďalšie triedy, ktoré sú k dispozícii už teraz. V materských školách je momentálne k dispozícii 286 tried, ktoré postačujú pre 6 296 detí. Podľa efektívnej potreby k dispozícií máme teda ešte voľných 44 tried," uviedla Helena vedúca školstva.

Okrem 57 MŠ, ktorých zriaďovateľom je mesto Košice, sú v sieti MŠ SR evidované aj tri súkromné MŠ a tri cirkevné MŠ, ktoré majú nárok na finančný príspevok mesta Košice z podielových daní.

Mestská časť Staré mesto je zriaďovateľom 6 MŠ a je v nich spolu zapísaných 681 detí, ktoré sa vzdelávajú spolu v 27 triedach. MČ Šaca je zriaďovateľom 1 MŠ a je v nej spolu zapísaných 155 detí, ktoré sa vzdelávajú v 7 triedach.

Prevádzkové náklady
V rozpočte mesta Košice je na rok 2009 na prevádzku, osobné náklady, opravy, údržbu, rozvoj a riešenie havarijných situácií v školách vyčlenených 11 135 694 eur (335 474 000 SK. Košická samospráva pritom investovala vyše 1,2 milióna eur (viac ako 37,5 miliónov SK) do rekonštrukcií a opráv škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, počas posledných dvoch rokov. „Oddelenie školstva v rámci finančných možností mesta vykonalo na školách a školských zariadeniach nevyhnutné opravy za účelom zabezpečenia ich plynulej prevádzkyschopnosti vyplývajúcej z potrieb výchovno-vzdelávacieho procesu, požiadaviek Úradu verejného zdravotníctva a Inšpektorátu práce. Nedoriešená ostala otázka sprevádzkovania telocvične na Základnej škole Krosnianska 2, ktorej prevádzka bola dočasne uzatvorená Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Oddelenie školstva plánuje so začatím prác na sprevádzkovaní telocvične v priebehu nasledujúcich týždňov," povedala vedúca oddelenia školstva.

Najväčšie investície
Najväčšou investíciou počas posledných dvoch rokov bola generálna rekonštrukcia budovy materskej školy na Budanovej ulici v Kavečanoch. „Počas takmer dvoch rokov sme opravili okrem iného elektrické rozvody, vodovod a plynovod. Mesto na rekonštrukčné práce prebiehajúce na tejto škole vyčlenilo z mestského rozpočtu sumu vo výške 423 222 eur (viac ako 12 miliónov SK)," spresnil Milan Stramba z referátu ekonomiky škôl a školských zariadení Magistrátu mesta Košice. Celkovo vynaložilo mesto Košice na rekonštrukciu vybraných 7 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, ktorých objekty boli v havarijnom stave, za posledné dva roky 527 222 eur (viac ako 15,8 mil. SK).

Rekonštrukčné práce počas prázdnin vrcholili aj na vybratých 5 ZŠ v celkovej sume 402 000 eur v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. „Aj objekty týchto vybraných 5 škôl boli v havarijnom stave. Počas tohtoročných prázdnin sme uskutočnili v týchto vybraných školách rekonštrukciu sociálnych zariadení, dlažieb, vchodových dverí a výmenu okien. Opravili sme tiež izoláciu striech a statické poruchy budov, elektrické rozvody, bleskozvody a havarijné stavy kanalizácií," dodal Milan Stramba. Počas mesiacov júl a august sa uskutočnili aj hygienické maľby v 21 školských kuchyniach pri MŠ, na ktoré mesto vyčlenilo 8000 eur (viac ako 240 tisíc korún).

Zrekonštruovali aj ihriská
Rekonštrukčné práce počas leta finišovali aj na školských športových ihriskách na ZŠ Družicová a Bruselská. „Na opravu futbalového ihriska pri ZŠ Bruselská mesto Košice vyčlenilo sumu vo výške takmer 163-tisíc eur (4,9 milióna Sk), ministerstvo školstva na rekonštrukciu prispelo sumou 149-tisíc eur (4,5 milióna Sk), spoločnosť U. S. Steel Košice čiastkou takmer 17-tisíc eur (500-tisíc Sk) a rovnakou sumou aj mestská časť Sídlisko Ťahanovce," informoval Ivan Šulek z referátu športu a mládeže MMK.
Celkové náklady na výstavbu ihriska predstavujú necelých 415-tisíc eur (12,5 milióna Sk). Ihrisko má regulárne futbalové rozmery 93 x 48 m. Na úpravu ihriska pri ZŠ Družicová mesto vyčlenilo financie vo výške 139 414 eur ( 4, 2 milióna SK). Ihrisko budú využívať prípravné oddiely Mestského futbalového klubu, ktoré pôsobia na základných školách Družicová, Požiarnická, Staničná, Považská, Fábryho, Starozágorská a športové triedy zo ZŠ Užhorodská.