Prejsť na obsah

Dohoda o spolupráci medzi Archívom hlavného mesta Budapešť a Archívom mesta Košice

Budapeštiansky archív a Archív mesta Košice majú záujem na rozvíjaní spolupráce v oblasti odborných archívnych činností a sprístupnenia archívnych dokumentov. Obe strany tak v rámci spolupráce prispejú k rozvíjaniu uvedomelej spoločnosti ako aj k rozšíreniu hospodárskych vzťahov v súlade so zákonom ustanovenými povinnosťami Maďarskej a Slovenskej Republiky. Pracovníci archívov sa budú usilovať o posilnenie poznatkov založených na vedeckých výsledkoch, čím sa prispeje k zlepšeniu vzdelanostnej úrovne a kultúrneho vedomia, poznatkov z histórie občanov Slovenska a Maďarska, a tiež sa zvýši úroveň odbornej práce v oboch inštitúciách.
„Verím, že k aktívnej spolupráci dôjde. Tak ako sme my zaujímaví v istých aspektoch pre Budapešť, tak sú aj oni zaujímaví pre nás. Mesto Košice má zachovaný intaktný materiál od prvopočiatkov. Budapešť nemá, keďže Budín sa po roku 1544 stal súčasťou tureckej ríše a až v roku 1686 bol oslobodený. Starý materiál bol zničený a v roku 1686 vznikol nový archív. Budapeštiansky archív má historicky zachovaných iba niekoľko jednotiek, ktoré ostali. Košický archív má omnoho viac dokumentov týkajúcich sa Budína. Pramení to aj z našej vzájomnej korešpondencie. Obe mestá mali rovnaký právny systém a styky medzi mestami boli čulé. Korešpondencia pochádzajúca z Budína sa v Košiciach zachovala, ale v Budíne bola zničená,“ dodal riaditeľ košického archívu JUDr. Jozef Kirst.
Zmluvu o vzájomnej spolupráci podpisoval za archív hlavného mesta Budapešť jeho generálny riaditeľ Dr. Á. Varga László. Za košický archív to bol námestník primátora JUDr. Eugen Čuňo.