Prejsť na obsah

Dóm sv. Alžbety postavili z mestských peňazí, aj dnes mesto pomáha pri reštaurátorských prácach

Primátor Zdenko Trebuľa si v stredu 2. februára spolu s pomocnými biskupmi Bernardom Boberom a Stanislavom Stolárikom, dekanom rímskokatolíckeho farského úradu sv. Alžbety Františkom Šándorom, zástupcami reštaurátorskej firmy Vilard a neziskovej organizácie Perly gotickej cesty prezreli niektoré časti interiéru Dómu sv. Alžbety. V sprievode historika umenia Gabriela Kládeka sa sústredili hlavne na neskorogotický krídlový oltár Navštívenia Panny Márie z roku 1516.

Stred oltára vyplňuje súsošie s témou stretnutia dvoch vznešených žien v požehnanom stave - Panny Márie a sv. Alžbety Biblickej. Jeden z najvzácnejších skvostov chrámu utrpel škodu nevyčísliteľných rozmerov. V snahe zachrániť umelecké dielo pred prípadným bombardovaním mesta počas II. svetovej vojny oltár demontovali a odviezli. Neodborné balenie, prevážanie jednotlivých súčastí i ľahostajnosť v povojnových rokoch spôsobili, že oltár bol vo veľmi zlom stave. Záchranné práce v 60. a 70. rokoch umožnili, že sa oltár znovu dostal do Dómu. V súčasnosti ale opäť potrebuje reštaurátorské práce. Podľa zistení Gabriela Kládeka boli niektoré drevené časti zdeformované vplyvom rozdielnych teplôt. Pri výmene sklenených farebných vitráží v oknách dlhý čas dopadalo na oltár priame slnečné svetlo a drevo bolo vystavené extrémne vysokým teplotám. Na niektorých miestach vypadávajú z oltára kusy výplne, narušené sú vrstvy polychrómie, na plastikách sú zničené aj očí a pery, ktoré dávajú postavám výraz. Oltár Navštívenia Panny Márie je špičkovým dielom európskej gotiky, potrebuje okamžitú pomoc reštaurátorov. Primátor Zdenko Trebuľa prisľúbil pomoc pri získavaní darcov finančných prostriedkov a navrhol, aby sa v prvom rade k stavu oltára a k rozsahu potrebných zásahov vyjadrili pamiatkári. Na základe ich posudku bude jasnejší aj objem prostriedkov, ktoré treba na reštaurovanie získať.

Druhý oltár, ktorému venovali pozornosť, je Železný oltár sv. Kríža. Na podnet niekdajšieho dómskeho farára kanonika Ľudovíta Konrádyho sa za prvej svetovej vojny ujal plán postaviť na pamiatku vojny oltár zo železa. Uskutočnením tejto myšlienky poverili košického umeleckého zámočníka a zvonolejára Vojtecha Buchnera. Tento zaujímavý železný oltár posvätil 1. mája 1931 biskup Jozef Čársky. Na bočnej strane oltára sú na tabuľkách zverejnené aj mená donátorov. Keďže ide o železný oltár, na výrobu ktorého vraj použili aj roztavené zbrane, primátor Zdenko Trebuľa ho chce v blízkej budúcnosti ukázať prezidentovi spoločnosti U.S.Steel. Oltár by sa takýmto spôsobom mohol dostať do starostlivosti oceliarskej firmy. Aj v minulosti sa o oltáre v chrámoch, trojičné či morové stĺpy starali cechy alebo bohaté rodiny. Takáto tradícia by sa mohla obnoviť aj dnes, keď vzácne historické pamiatky nepotrebujú len jednorazovú investíciu do reštaurátorských prác, ale neustálu starostlivosť.

Poslednou zastávkou primátora bola kaplnka sv. Michala, ktorá sa dostala do záverečnej fázy reštaurátorských prác. Podľa odhadov reštaurátorskej spoločnosti Vilard by sa už na tohtoročné Vianoce mohol v kaplnke uskutočniť prvý organový koncert. Záverečné interiérové a exteriérové práce si vyžiadajú ešte viac ako 12 miliónov korún. Časť z tejto sumy - 5 miliónov korún - schválili v tohtoročnom rozpočte poslanci mestského zastupiteľstva.