Prejsť na obsah

Dopravný plán v Košiciach zahŕňa aj parkovanie grátis

Ku košickej Steel Aréne počas zápasov Majstrovstiev sveta 2011 IIHF (29.4. – 15.5.2011) pustia iba autá s lístkami na hokej. Tie zadarmo zaparkujú v novom parkovacom dome pre 500 vozidiel. Ďalších 1 500 bezplatných miest má byť na záchytných parkoviskách pri obchodných centrách. Radnica odporúča využiť MHD alebo prísť pešo.

Schéma organizácie pešej dopravy v Košiciach počas MS
Schéma organizácie automobilovej dopravy v Košiciach počas MS

V oboch šampionátových dejiskách sa budú hrať, s vínimkou dvoch dní, dve stretnutia denne, prvé o 16.15, druhý o 20.15 hod. Minimálne celé popoludnie každý deň budú cesty okolo štadióna pre širokú verejnosť zatvorené. V tom čase sa tam dostane len mestská hromadná doprava, obyvatelia s dočasnými rezidentskými kartami a autá s lístkami na zápasy. Počas nich bude parkovací dom vyhradený pre návštevníkov Steel Arény, ktorí sa preukážu vstupenkou na konkrétny zápas, a parkovanie v novom dome budú mať grátis.

V čase zápasov bude pre ostatných bežných motoristov uzavretá cesta na Štúrovej v oboch smeroch v celom úseku od križovatky Štúrova -Dunajská až po križovatku Štúrova - Žižkova. Zároveň odstavia úsek cesty na Toryskej od križovatky Toryská - Idanská po križovatku Toryská - Štúrova. Automobilovú dopravu vtedy presmerujú zo Štúrovej na Idanskú.

„Hranice uzavretej zóny budú kontrolovať poverené osoby. K Steel Aréne a parkovaciemu domu budú púšťať výlučne vozidlá s lístkom na zápas," vysvetľuje Otto Brixi, splnomocnenec primátora pre MS 2011 IIHF. Uisťuje, že napríklad na Jánošíkovu sa už návštevníci štadióna nedostanú, len rezidenti so špeciálnymi kartami.
Brixi uviedol, že prístup do parkovacieho domu bude v jeho severnej časti, iba z jedného bodu komunikácie na Štúrovej, približne oproti svahu v križovatke Toryská -Štúrova. Plynulosť vjazdu i výjazdu z parkovacieho domu má zabezpečiť ich regulácia aj vylúčenie ostatnej individuálnej dopravy zo Štúrovej počas zápasov. „Parkovací dom bude skolaudovaný pred šampionátom aj s časovou rezervou," povedal splnomocnenec.

Mesto Košice pripravilo pre šampionát aj záchytné parkoviská. Budú pri obchodných centrách ako Galéria, Cassovia, Optima, Hornbach, Baumax, Kaufland či administratívnych objektoch ako Cassovar a VSH. „Okrem parkovacieho domu tak ide o ďalších spolu približne 1 500 parkovacích miest. Pri obchodných centrách, kam bude vodičov usmerňovať dopravno-navigačný systém a tabule pri cestách, budú vyznačené miesta pre návštevníkov MS. Posilníme odtiaľ spoje MHD smerom k Steel Aréne. Tam zriadime zastávky priamo pri štadióne," avizuje Brixi. Vyzýva návštevníkov Steel Arény, aby osobné autá využívali čo najmenej.

zdroj: www.iihf.com/sk