Prejsť na obsah

Dovolia pivo, bezdomovcov odsunú

V metropole východu bude počas hokejového šampionátu dohliadať na bezpečnosť niekoľko zložiek - mestskí aj štátni policajti, hasiči, záchranári či dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža. Radnica chce v prípade nepredvídateľných okolností využiť aj služby protichemickej jednotky.

KOŠICE. Splnomocnenec primátora pre MS Otto Brixi zo Smeru informoval, že mesto počas majstrovstiev sveta zriadi tzv. záchranné bunky na oboch koncoch Hlavnej ulice, teda v blízkostiach fun village, ako aj mestskej fanušikovskej zóny. Budú v nich vozidlá rýchlej záchrannej služby, doplnkový záchranár, hasiči, ale aj niekoľkí mestskí policajti. "Budeme spolupracovať aj s dobrovoľníkmi z Červeného kríža," povedal Brixi.
Vyše 80 mestských policajtov Mestských policajtov má byť k dispozícii počas jedného dňa vyše 80. "Z toho 30 v riadnom výkone služby a 12 bude tvoriť tzv. pohotovostnú jednotku," skonštatoval náčelník Mestskej polície (MsP) Juraj Bukuš.

Návštevníci aj obyvatelia mesta ich počas hokejových zápasov majú nájsť v najkritickejších miestach, teda v Mestskom parku, pri železničnej či autobusovej stanici, Steel Aréne a na Hlavnej ulici. Zvýšený počet však má byť aj pri hoteloch a rôznych ubytovniach. Chystajú aj špeciálne kontroly vstupov do jednotlivých zón. "Zameriame sa na pyrotechniku, zbrane či iné predmety, ktoré môžu poškodiť zdravie či majetok obyvateľov," doplnil Bukuš.
Nevyhnutné minimum Organizačný výbor varuje hokejových fanúšikov. "Na zápas si doneste len najosobnejšie veci - doklady, peniaze či oblečenie. Nebezpečné predmety ani veľkú batožinu nie," upozornil predseda organizačného výboru MS 2011 pre Košice Petr Handl. Pre tých, ktorí si takéto veci napriek zákazu donesú, pripravili špeciálne úschovne. "Tie budú pri nástupnej ploche neďaleko Steel Arény. Budú si tam môcť odložiť napríklad aj dáždniky," doplnil Handl.

Medzinárodná hokejová federácia minulý týždeň zakázala aj predmety, ktoré vydávajú zvuky. Sú medzi nimi napríklad bubny, vuvuzely, rapkáče či píšťalky. "Dôvodom je, že zápasy sa hrajú v uzavretých priestoroch a nadmerný hluk môže byť nepríjemný pre hráčov aj samotných fanúšikov," informoval Handl.

zdroj: Korzár