Prejsť na obsah

Električky začnú jazdiť po Terase budúci týždeň, čaká sa už len na zákonom vyžadované povolenia

Eurovia SK, ktorá modernizuje košické električkové trate, má už takmer všetky práce na Triede SNP ukončené. Na dnešnom (29. 3. 2018) kontrolnom dni o tom informoval viceprimátora Martina Petruška a Pavla Lazúra, riaditeľa košického magistrátu Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela.

Bálint dopoludnia uviedol, že majú všetko urobené na 99 percent, ostal im už len asi 25-metrový úsek, na ktorý musia položiť umelý trávnatý koberec.

„Malo by to byť ale hotové už dnes poobede, teraz robíme vodorovné dopravné značenia. Všetky priechody pre chodcov, prejazdy pre motorové vozidlá, a všetky požiadavky súvisiace s kolaudáciou trate, boli splnené. Kolaudácia samotná bola oficiálne stanovená na štvrtého apríla, sme na ňu pripravení stavebne, technicky aj dokumentačne. Keď kolaudácia dopadne dobre, a Košický samosprávny kraj vydá ako príslušný úrad povolenie, električky by sa mohli na Terase objaviť siedmeho apríla," uviedol Š. Bálint.

Až po spustení električkovej dopravy po Triede SNP začne Eurovia naplno pracovať na ďalšom úseku stavby MET (modernizácia električkových tratí) - okružnej križovatke „Moldavská". Eurovia ju chcela najprv uzavrieť celú, avšak investor stavby (Mesto Košice) nesúhlasil s takým riešením.

„Chceli sme vyjsť čo najviac v ústrety motoristickej verejnosti, a samozrejme v momentálnom dopravnom diskomforte uľahčiť aj doprave v meste. Okružná križovatka preto nebude uzavretá v plnom profile, ako to bolo pôvodne plánované, ale iba čiastočne. Aj po jej uzavretí a začatí prác budú mať motoristi k dispozícii jazdný pruh z Terasy k OC Optima, a v opačnom smere takisto jeden jazdný pruh smerom na Alejovú ulicu," povedal M. Petruško, ktorý zároveň aj poďakoval zhotoviteľovi diela za takúto ústretovosť a porozumenie voči motoristom.

Pretože s uzavretím okružnej križovatky sa ráta od 7. apríla, kedy majú začať premávať po Triede SNP električky, opýtal sa M. Petruško zástupcov Dopravného podniku mesta Košice, či sú na túto eventualitu pripravení, predovšetkým čo sa týka obchádzkových trás. Viceprimátora ubezpečili že z ich strany bude všetko pripravené včas.

Na otázku či „hrozia" nejaké ďalšie dopravné obmedzenia v súvislosti s prácami v úseku od okružnej križovatky „Moldavská" po Steel arénu, odpovedal Š. Bálint, že po začatí prác na križovatke budú mať motoristi prejazdný od Bardejovskej ulice v smere k Moldavskej jeden pruh, a od Moldavskej po križovatku s Idanskou takisto iba jeden jazdný pruh.

„Rád by som v súvislosti s týmto novým dopravným riešením, ktoré by malo nastať od siedmeho apríla, poprosil všetkých vodičov aby venovali zvýšenú pozornosť novým dopravným značeniam, akceptovali ich, tiež chcem opäť poprosiť motoristov o väčšiu ohľaduplnosť, toleranciu, nielen voči kolegom vodičom, ale aj voči chodcom," dodal M. Petruško.

Po opätovnom sprevádzkovaní električkovej dopravy na Triede SNP, budú električky (6, 9) jazdiť od vozovne na Bardejovskej ulici cez Terasu a späť, respektíve električky č. 6 aj po Kuzmányho ulici a ďalej do mesta.