Prejsť na obsah

Európsky sviatok susedov

V celej Európe sa rozmáha individualizmus, uzatváranie sa do seba, izolovanie sa od ostatných. Niečo sa musí zmeniť. Pozvanie susedov na spoločný piknik na záhrade nemusí hneď vyriešiť sociálne problémy, no toto jednoduché gesto by mohlo byť začiatkom. Stretávanie sa so susedmi podporuje súdržnosť spoločnosti a pomáha vytváraniu nových priateľstiev a medziľudských kontaktov.

Cieľom takýchto stretnutí susedov je podnietenie obyvateľov mesta, mestskej časti, ulice, vchodu, aby sa vzájomne stretávali, posedeli pri jednom stole, pričom každý z nich prinesie niečo na občerstvenie. Myšlienka jednoduchosti, súdržnosti a príbuznosti by mala zastaviť uponáhľaných obyvateľov mesta a na chvíľu ich spojiť pri poháriku. Ak chceme mať mesto, ktoré bude sceleným spoločenstvom a pokojným miestom, musíme hľadať cestu ako upevňovať tieto putá.

V Košiciach sa stretnutie susedov uskutoční v utorok 29. mája hneď na niekoľkých miestach. V Mestskom parku pri fontáne, v Spoločensko-relaxačnom centre Relax na ulici Milosrdenstva 4 a v Klube dôchodcov Staré mesto na Hlavnej ulici, kde sa posedenie začína o 16.30 hod. MČ Košice-Šaca pozýva svojich obyvateľov na sprievod mestom, ktorý sa začne o 17.00 hod. a neskôr na posedenie v Spoločenskom dome.
Mesto Košice pozýva všetkých „susedov“ na uvedené miesta, kde si môžu priniesť malé občerstvenie, s ktorým sa podelia so svojimi prítomnými susedmi.

European Neighbours’ Day, Deň európskeho susedstva, sa koná každý posledný utorok mesiaca máj. Pre mestá a sociálne domové organizácie je veľkou príležitosťou na posilnenie lokálnych komunít pomocou podpory ľudí k organizovaniu susedských večierkov a iných podobných akcií. Potom je už na každom občanovi, aby zohral svoju úlohu a zorganizoval si svoj vlastný deň.