Prejsť na obsah

Európsky týždeň mobility vyvrcholil bezmotorovou ulicou

Utorok 22. 9., Deň bez áut, bol posledným dňom Európskeho týždňa mobility a aj jeho košického programu. Ten vyvrcholil celodennou akciou „Bezmotorová ulica" na Kuzmányho ulici. Tá bola v úseku od OC Lipa po Hviezdoslavovu ulicu od 10. do 18. hod. uzavretá, neprístupná motorovým vozidlám.

V uvedenom čase v spomínanom úseku v priestore cesty prebiehali voľné aktivity a zábavný program pre deti, škôlkarov, školákov, študentov i širokú verejnosť. Zmyslom tohto podujatia bolo otestovať si fantáziu a ukázať, aké by to bolo, ak by táto časť verejnej komunikácie nebola cestou pre autá, ale verejným priestranstvom pre chodcov, cyklistov a širokú verejnosť, ktorá si tam prišla len tak oddýchnuť, zrelaxovať, ako na pešiu zónu. Organizátorom tejto akcie bola Cyklistická únia mesta Košice - v spolupráci s mestom Košice, Dopravným podnikom mesta Košice, mestskou časťou Staré Mesto a materskými centrami Haliganda a Stonožka.

Od 10.00 hod. obsadili cestu stovky staromestských škôlkarov, žiakov a študentov košických základných a stredných škôl a materské centrá Haliganda a Stonožka so svojimi aktivitami pre deti. Pripojiť sa k nim kedykoľvek mohli aj náhodní okoloidúci, či deti z okolia.

Najmenší mohli kriedami kresliť na cestu, hrať sa, športovať, kolobežkovať sa, bicyklovať. Žiaci zažili priamo na ceste v vyučovacie hodiny výtvarnej, hudobnej výchovy, ale i telocviku. Celý deň bol na Kuzmányho ulici pre deti i ostatných zvedavcov vystavený moderný, aktuálne najdlhší autobus MHD v Košiciach, Mercedes Benz Capacity, ktorý má DPMK v týchto dňoch zapožičaný.

Popoludnie na uzavretej ceste patrilo deťom zo školských družín a mladým talentom, žiakom muzikálovej školy z Miškoveckej ulice, výtvarníkom z umeleckej školy na Kováčskej, víťazom staromestskej súťaže Spev bez hraníc, aj žiakom základných umeleckých škôl, ktorí si na Kuzmányho ulici precvičili napríklad hru na trúbku. Na záver si na ceste zatrénovali košickí in-line korčuliari a v rámci dozvukov nedeľňajšieho karnevalu na kolieskach sa predviedli aj deti i dospelí s veselými maskami.

Do Dňa bez áut sa zapojilo aj vedenie mesta Košice, primátor František Knapík, námestníci primátora Mikuláš Čečko a Marek Vargovčák i poslanec poverený osobitným úlohami v oblasti dopravy Jozef Filipko prišli do práce bez áut, pričom primátor absolvoval dopoludnia cyklojazdu po meste, na bicykli navštívil Aničku, sídlisko Nad jazerom i centrum Košíc.