Prejsť na obsah

Eurovia po celozávodnej dovolenke už opäť „zarezáva“ naplno, na všetkých úsekoch stavby MET

Novinkou pre cestujúcu verejnosť na Triede SNP bude združená zastávka autobusov a električiek.

Viceprimátor mesta Martin Petruško a riaditeľ košického magistrátu Pavol Lazúr sa dnes (11. 1. 2018) stretli so zástupcami spoločnosti Eurovia SK, ktorá modernizuje košické električkové trate, na prvom kontrolnom dni v tomto roku. Zamestnanci Eurovie začali opäť pracovať na stavbe MET (modernizácia električkových tratí) ihneď po skončení celozávodnej dovolenky, ktorá trvala do ôsmeho januára.

Zástupcov investora stavby (Mesto Košice) zaujímal nielen aktuálny stav na stavbe, plány stavbárov do budúcna, ale aj možnosti, ako by sa dalo ešte viac vyjsť v ústrety a uľahčiť počas modernizácie tratí motoristom či chodcom.

„Do práce sme nastúpili v pondelok. Modernizáciu križovatiek na Triede SNP už máme za sebou, počasie nám zatiaľ praje, takže sme mohli opäť rozbehnúť práce na všetkých úsekoch. Momentálne končíme ukladanie anti - vibračných rohoží, pri Spoločenskom pavilóne už dávame podvaly, na rad prídu koľajnice, začíname s prácami na železobetónovej doske, aj nástupných ostrovčekoch pre cestujúcich," informoval Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie.

Viceprimátor sa opýtal, ako to vyzerá s prípravou, respektíve začiatkom modernizácie okružnej križovatky „Moldavská" s následným pokračovaním prác na električkovej trati v úseku od križovatky, po Moldavskej ceste, až po budovu košických súdov.

„Zatiaľ sa do tejto križovatky nemôžeme pustiť, lebo najprv musíme dokončiť, skolaudovať a potom pustiť po Triede SNP električky. Takže, najprv dokončíme Terasu, aby tam riadne fungovali električky, samozrejme, výrazný vplyv na ukončenie týchto prác bude mať aj počasie. Môžem ale garantovať, že čo sa týka obmedzení individuálnej automobilovej dopravy na Triede SNP, situácia sa bude teraz už len zlepšovať, a obmedzení bude čím ďalej tým viac ubúdať," vysvetlil Š. Bálint.

Absolútnou novinkou pre košickú cestujúcu verejnosť v súvislosti so stavbou MET na Triede SNP je zriadenie prvej zastávky tzv. „viedenského" typu v metropole východu.

„Znamená to, že pri kine Družba budú zrušené autobusové zastávky v oboch smeroch, a nová zastávka bude spoločná pre autobusy aj električky . V danom úseku budú jazdiť autobusy po električkovej trati, a nebudú tak vôbec prekážať v prejazde motorovým vozidlám. Osobne ma takéto riešenie veľmi teší, o to viac, že tieto zastávky sú trendom v európskych metropolách, a budú ju mať aj Košičania. Verím, že spokojní s týmto riešením budú nielen obyvatelia, ale aj návštevníci nášho mesta. Účelom takého usporiadania zastávky je totiž predovšetkým zvýšenie bezpečnosti dopravy, a v neposlednom rade aj uľahčenie nástupu, výstupu, prípadne prestupu cestujúcich z električiek do autobusov a naopak," skonštatoval M. Petruško.

Motoristi už môžu na Triede SNP v úseku od Popradskej ulice po amfiteáter, a takisto aj v opačnom smere jazdiť bez problémov v oboch jazdných pruhoch, križovatky sú prejazdné tiež. Podľa Š. Bálinta, všade kde je to čo i len trochu možné, snažia sa čo najviac eliminovať prípadný vznik akejkoľvek dopravnej zápchy v tom – ktorom modernizovanom úseku Triedy SNP.