Prejsť na obsah

expliCity Košice - Prešov

Vzhľadom na pomerne malé vzdialenosti medzi husto zaľudnenými oblasťami - v porovnaní s inými svetadielmi - sa v Európe s postupujúcim rozširovaním jej dopravných ciest vytvára hustá sieť mestských centier. Jedným z prístupov v diskusiách k téme vzniku súmestí je vzor tzv. dvojmiest – twincity, ktorý prezentovali študenti viedenskej univerzity primátorovi Košíc F. Knapíkovi.

Dvojmestá – súmestia sú špeciálnym prípadom dvoch miest, alebo urbanizačných centier, ktoré vznikli na blízkej geografickej ploche, vyvíjajúc sa do jednej veľkej symbiózy. Mestá, ktoré sú si blízke geograficky, však nemusia mať rovnaký demografický, ekonomický, či politický vývoj. Najznámejším príkladom historických súmestí je Budapešť, ktorá vznikla z dvoch usadlosti - Buda a Pešť a Londýn, ktorý vznikol spojením dvoch miest - City of London a City of Westminster.

Viedenskí študenti architektúry venovali v ostatných rokoch pozornosť vývoju súmestia Viedeň – Bratislava.

VI::BRA (twincity Vienna – Bratislava)

Toto súmestie je situované v strede Európy. Viedeň na jednej strane a Bratislava na strane druhej sú istými bodmi, z ktorých vychádza rozvoj tohto regiónu. Je to ojedinelý prípad dvoch hlavných miest, ktoré sú v tak tesnej blízkosti (57 km z centra do centra). Podľa študentov je priestor medzi mestami zastúpený kvalitnými fyzickogeografickými a socioekonomickými prvkami (napr. Dunaj a národný park Donauen, ktorý spája tieto dve mestá).

Región Viedeň – Bratislava bol skúmaný panelom expertov a skupinou študentov na Univerzite úžitkového umenie pod vedením prof. Wolfa D. Prixa. Základnou myšlienkou tohto projektu bolo nájsť scenár rozvoja v zmysle procesu rastu urbanistických štruktúr a infraštruktúry.
Táto expertíza, obohacovaná v posledných troch rokoch o explicit architecture lab, by mohla byť základným predpokladom pre projekt expliCity Košice - Prešov. Ako hovorí jeden z autorov projektu VI::BRA Lukas Goebl, základné podmienky pre oboch miest sú samozrejme iné, ale existuje medzi nimi množstvo spojív na rôznych úrovniach.


expliCity Košice – Prešov

Na úrovni územných plánov bolo už aj v minulosti vykonaných nemálo pokusov o isté spojenie týchto miest, ktoré sú od seba vzdialené iba 37 km. Viedenskí architekti predniesli niekoľko argumentov, na ktorých sú založené ich reálne dôvody vzniku súmestia Košice – Prešov. Je to vzájomná vzdialenosť, dostatočne rozvinutá infraštruktúra, poloha regiónu, trasy križujúce región a pod.

Geografické, ekonomické, náboženské, kultúrne, etnické a sociálne fakty vytvárajú pre región Košice - Prešov vhodné podmienky nato, aby sa tento región stal nadnárodným superregiónom, ktorý na seba môže sústrediť priamu pozornosť stredného a východného Slovenska, častí Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a Poľska a nepriamu pozornosť ostatnej Európy. Študenti, ktorí sa budú na projekte podieľať, vypracujú komplexnú analýzu regiónu, doplnenú o vizuálne formy, ktoré prezentujú obom mestám.