Prejsť na obsah

Festival Konvergencie 2009 oslávi 10 rokov

Prestížny medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie, jeden z najinšpirujúcejších projektov na slovenskej hudobnej scéne, uzavrie po úspešných letných koncertoch v slovenských mestách a hlavnej časti festivalu v Bratislave oslavu svojich 10. narodenín bonusovým minifestivalom v Košiciach. Koncerty v priestoroch Kasární/Kulturparku sa uskutočnia vďaka spolupráci s koordinátormi projektu Košice 2013: Európske hlavné mesto kultúry.

Otvárací koncert (5.december) prinesie exkluzívny skladateľský dvojportrét HAYDN – IRŠAI. Okrem diel Josepha Haydna uvedú huslista, prešovský rodák Milan Paľa a brniansky komorný orchester Czech Virtuosi svetovú premiéru skladby Shinui Tsura od Jevgenija Iršaia. Dielo dedikované Paľovi, ktorý tento rok získal Cenu Ľudovíta Rajtera, vystrieda Iršaiova kompozícia Penetration napísaná pre umeleckého riaditeľa festivalu, violončelistu Jozefa Luptáka. Festivalovou novinkou bude tanečno-hudobné predstavenie Dotkni sa tanca (i Cella) s violončelovými improvizáciami Jozefa Luptáka, ktoré vzniklo v spolupráci s banskobystrickým Štúdiom tanca a choreografkou Zuzanou Hájkovou.

Zárukou nových hudobných zážitkov je večer dvoch crossoverových projektov (15.december): Chassidic Songs (Chasidské piesne) s bratislavským rabínom Baruchom Myersom a koncert tria PACORA.

Záverečný koncert s jednoduchým názvom TRIO (18.december), esencia idey Konvergencií, ponúkne klavírne triá Josepha Haydna, Johanna Nepomuka Hummela, Bohuslava Martinů a Antonína Dvořáka v interpretácii popredných slovenských interpretov – klaviristky Nory Škutovej, prešovského rodáka a odchovanca košického Konzervatória huslistu Igora Karška a violončelistu Jozefa Luptáka.

Desiate narodeniny festivalu Konvergencie boli v predchádzajúcich mestách koncertom zážitkov a emócií, oslavou radosti z hudby a miestom inšpirujúcej komunikácie medzi hudobníkmi a publikom. V Košiciach to iste nebude inak.

Program a viac informácií na www.kulturpark.sk, www.konvergencie.sk
Predpredaj lístkov na www.mickosice.sk alebo v sieti predajní MIC Košice (OD Dargov a Železničná stanica)