Prejsť na obsah

Firma KAEL použila erb mesta neoprávnene

Na niektorých miestach v Košiciach sa v uplynulých dňoch objavili reklamné panely s reklamou na cukrovú vatu a výzvou, aby sa občania kúpou tohto výrobku zapojili do akcie Košičania pre Košice. Ako organizátori akcie bola uvedená firma KAEL a Magistrát mesta Košice. Firma KAEL použila erb mesta a názov Magistrátu mesta Košice na reklamných plochách neoprávnene.

Majiteľ firmy KAEL pán Karol Lázok sa obrátil na primátora mesta Košice s informáciou, že chce spustiť akciu Košičania pre Košice. Jeho firma sa zaoberá výrobou doplnkového tovaru pre obchody s potravinami. Vo svojich prevádzkach zamestnáva 90 percent zdravotne postihnutých občanov. Časť príjmov spoločnosti vzniknutých predajom ich výrobkov v Košiciach by chceli použiť na pomoc mestu Košice. Z každého predaného výrobku CUKROVÁ VATA chcú 1,50 Sk investovať do rôznych verejnoprospešných aktivít, ktoré budú môcť bezplatne využívať všetci občania Košíc.

Mesto zatiaľ neprejednávalo možnosť svojej účasti na takomto projekte. Napriek tomu pán Lázok na rôznych miestach Košíc vyvesil reklamné panely, ktoré o akcii Košičania pre Košice informujú len čiastkovo. Nikde nie je zmienka o tom, čím, ako a na aký účel môžu Košičania kúpou cukrovej vaty prispieť. Len to, že "prispejete na dobrú vec pre Košice!" Vyvesenie reklamných panelov s uvedením Magistrátu mesta Košice nepovažujeme za korektné, keďže mesto zatiaľ nedalo stanovisko k svojej účasti. Navyše firma KAEL použila erb mesta Košice v rozpore so Všeobecným záväzným nariadením č. 18 o zásadách používania erbu mesta Košice. Podľa tohto VZN erb mesta sa smie použiť iba spôsobom ustanoveným Štatútom mesta a týmto VZN. Právo použiť erb mesta je poctou. O právo použiť ho, je každý povinný požiadať písomne primátora mesta. Nepovolené a nesprávne použitie erbu, nepovolené odchýlky od ich záväzného vyobrazenia a ich zneváženie bude postihnuté sankciami. Primátor mesta na doporučenie Archívu mesta Košice udelí žiadateľovi povolenie, alebo žiadosť odmietne. Riaditeľ Archívu mesta Košice Jozef Kirst nepovolil použitie erbu mesta na tento účel. Napriek tomu, že pán Lázok dostal negatívne stanovisko, erb mesta na reklamnej ploche použil. Za neoprávnené použitie erbu môže byť udelená pokuta 30 tisíc korún. Bez súhlasu mesta navyše uviedol ako účastníka výzvy aj Magistrát mesta Košice, čím mohol uviesť do omylu mnohých občanov.

Mesto bude v najbližších dňoch vzniknutú situáciu riešiť prostredníctvom legislatívno-právneho oddelenia. Prostredníctovm Mestskej polície boli fotograficky zdokumentované miesta, na ktorých boli reklamné panely vyvesené.