Prejsť na obsah

Francúzi: Slováci majú silnú podporu fanúšikov

Francúzske hokejové hviezdy sú milo prekvapené, ako silno sa na Slovensku fandí hokeju. Naši fanúšikovia podľa nich podporujú národný tím vo väčšej miere ako u nich doma. 
Trio francúzskych hokejistov si popri príprave na dnešný zápas s Bieloruskom včera odskočilo ku košickým študentom z bilingválnej sekcie Gymnázia M. R. Štefánika.
Študenti ich vítali s francúzskymi vlajkami v rukách i na tvárach, vuvuzelami, hlasnými pokrikmi a skvelou francúzštinou. Športovcom sa v jednej z tried ušiel i plyšový suvenír, ktorý im má priniesť šťastie v zápase s Bieloruskom.
Francúzi sa priznali, že doteraz poznali Slovensko a Košice len z mapy. Našu krajinu pomenovali ako "malú ale peknú". Na otázku študentov, či si už pochutnali na miestnej kuchyni, odpovedali záporne. Útočník Loic Lamperier však pochválil stravu, ktorú im pripravujú v hoteli.

Hokejisti študentom neprezradili žiaden z osvedčených predzápasových rituálov. Obranca Teddy Trabichet len dodal, že to závisí od každého športovca zvlášť.

Veľkým prekvapením je pre členov tímu silná slovenská fanúšikovská základňa. "U nás doma sa až v takej miere hokeju nefandí ako u vás. Slováci sú dobrí hokejisti a majú silnú podporu fanúšikov," zhodnotil Lamperier.

Francúzi hrajú v základnej skupine so Švajčiarmi, Kanadou a Bieloruskom. Ak by si mohli vybrať spoluhráčov v základnej skupine, rozhodne by tam nesmeli chýbať Slováci, Česi a Kanada. Kanaďanov by si zvolili opäť, aj keď ich porazili 9:1.
Popri tréningoch a zápasoch nemajú hokejisti veľa voľného času. Napriek tomu si boli pozrieť centrum mesta a miestne dievčatá. Nebola preto prekvapivá odpoveď na otázku jedného zo študentov, ktorého zaujímalo, ako sa im páčia slovenské ženy. "Sú veľmi roztomilé," povedal s úsmevom všetko jednou vetou Trabichet.

Návštevu francúzskych hokejových hviezd má na svedomí jedna z vyučujúcich. "Stretnutie našich žiakov s hokejistami z francúzskeho tímu sa nám podarilo zorganizovať v spolupráci s Francúzskou alianciou vďaka našej lektorke Valerie Colluci," prezradila riaditeľka gymnázia Ivana Antoniová.

Členovia mužstva po sebe zanechali v gymnáziu stopy v podobe podpisov do kroniky i na steny tried.
zdroj: Korzár