Prejsť na obsah

Francúzsky investor Valeo začal v Košiciach výstavbu nového závodu

Vyše 580 miliónov Sk investuje francúzska spoločnosť na výrobu automobilových komponentov Valeo do výstavby nového závodu, ktorú začali dnes v areáli priemyselno-logistického parku Pereš v Košiciach neďaleko medzinárodného letiska. Pôjde o najväčší závod jednej z 12 divízii Valeo - Security Systems na výrobu zámkov a súprav kľúčov pre automobily, pričom investor využije aj štátne investičné stimuly.
Ako uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Valeo Slovakia Stéphane Simonetta, vyrábať by mali už v lete budúceho roku. Spresnil, že Valeo už pôsobí v meste Košice od roku 2004. Doteraz v prenajatých priestoroch na Južnej triede zamestnáva približne 1 000 ľudí a postaviť nový závod mala v úmysle už pri svojom príchode na Slovensko.

Ako uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga, význam investície vidí rezort hlavne v tvorbe nových pracovných miest pre Košice a okolie. Francúzsky investor mieni podľa jeho slov zamestnať v budúcich rokoch ďalších 580 pracovníkov. MH SR vyčlenilo pre Valeo Slovakia investičné stimuly v objeme 191 miliónov Sk, ktoré sa týkajú daňových úľav a príspevkov na novovytvorené pracovné miesta.
Podľa košického primátora Františka Knapíka začal proces, v ktorom významný investor určite pritiahne aj ďalších. "Investícia skupiny Valeo prináša pre mesto veľmi dobrú komoditu. Mesto i širší región so svojím zázemím a sieťou stredných a vysokých škôl dokážu v budúcnosti zabezpečiť dostatok kvalifikovaných pracovníkov pre firmy, ktoré sa v priemyselnom parku etablujú", dodal primátor.

Priemyselný park Košice – Pereš má rozlohu 190 hektárov. Spoločnosť Valeo z tejto plochy získala 6 hektárov. Na celé územie priemyselného parku spracovali urbanistickú štúdiu s posúdením vplyvov na životné prostredie. Pre priemyselný park budú vyberať len ekologicky čisté technológie a produkciu s vysokou pridanou hodnotou. Časť územia je už vybavená inžinierskymi sieťami, na zostávajúce plochy je vo vysokom štádiu rozpracovaná projektová dokumentácia.

Najväčšími výhodami územia sú priamy dotyk so štátnou cestou I/50, elektrická rýchlodráha a prístup pre autobusovú dopravu, bezprostredná blízkosť medzinárodného letiska a širokorozchodnej železničnej trate. V dotyku s priemyselným parkom je aj komerčná vybavenosť, elektrické, plynové i vodovodné siete. Na celom území má mesto podrobne identifikované všetky vlastnícke vzťahy. Časť pozemkov je vo vlastníctve štátu, časť v súkromnom vlastníctve.

Príchod prvého investora Valeo do priemyselného parku, ktorý pripravilo mesto Košice, je výsledkom veľmi intenzívnej a korektnej spolupráce so štátnou agentúrou SARIO, s MH SR i Centrom ekonomického rozvoja U.S.Steel.
Francúzska spoločnosť Valeo má 126 výrobných závodov v 26 krajinách sveta. Jej ročný obrat predstavuje 9,2 miliardy EUR a zamestnáva 68 200 ľudí. V súčasnosti pôsobí okrem Francúzska aj v Španielsku, Poľsku, Maďarsku, na Slovensku, Česku a v Rumunsku.

Zdroj: TASR