Prejsť na obsah

Hľadanie cesty vzájomného porozumenia a dialógu

Otvoreniu konferencie predchádzalo oficiálne prijatie podpredsedu vlády D. Čaploviča a účastníkov konferencie. V Rokovacej sieni historickej radnice ich uvítal primátor mesta Košice Ing. F. Knapík, ktorý sa neskôr zúčastnil aj otvorenia konferencie, nad ktorou záštitu prevzal D. Čaplovič. Ten zároveň predniesol úvodnú prednášku konferencie, na ktorú prijalo pozvanie mnoho významných historikov nie len zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Česka a Poľska.
Najznámejšia odborníčka na osobnosť Františka II. Rákócziho, Prof. Dr. Várkonyi Ágnes, ktorá sa bádaním tejto postavy zaoberá už niekoľko dekád, prítomných historikov, vedcov, hostí a verejnosť oboznámila veľmi podrobne s rodinou Františka II. Rákócziho, jeho životom a dobou, v ktorej žil. Dobou proti habsburských povstaní z hľadiska cirkevných, vojenských a politických aspektov sa zaoberali aj ďalšie prednášky, ktoré odzneli na konferencii.
František II. Rákóczi je historická postava, ktorá ku Košiciam patrí. Prežil v našom meste časť svojho života a vždy sa tu rád zdržiaval. Jeho rod je spätý s východným Slovenskom a časť jeho rodiny je pochovaná v našom meste.