Prejsť na obsah

IINTERFACE - BOD SPOJENIA

Druhé stretnutie členov Rady projektu „Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013" odsúhlasilo dnes v Historickej radnici smerovanie, dramaturgickú koncepciu i hlavnú myšlienku celého snaženia. Projektový tím predložil plénu, zloženému z najvýznamnejších predstaviteľov kultúrneho, ekonomického a spoločenského života Košíc, informatívnu správu o doterajšom postupe, ideovom zámere a pilieroch, na ktorých by mal byť postavený budúci úspech košickej kandidatúry.
Základ projektu postavili jeho tvorcovia na myšlienke „Bodu spojenia – Interface", ktorý predstavuje vzájomnú komunikáciu mesta smerom k vlastným občanom, a navonok k jeho návštevníkom a celej Európskej únii.
Marek Kolárčik, šéf projektového tímu predstavil aj najvýznamnejšie investičné zámery, zahrnuté do projektu. Nakoľko naše mesto nemá ideálne rozvinutú kultúrnu infraštruktúru, cieľom snaženia je premeniť niektoré nefunkčné budovy a areály na kultúrne centrá. Medzi najzaujímavejšie a najodvážnejžie projekty patrí premena bývalých kasární Kpt. Jaroša na kultúrne mestečko, nefunkčné budovy Bane Bankov na kultúrny hrad či zastrešenie a sprevádzkovanie amfiteátra ako kultúrneho centra novej generácie. Záujem členov Rady projektu vzbudila aj snaha zmeniť niektoré nefunkčné sídliskové výmenníkové stanice na malé kultúrne centrá pre mládež. Pozornosti by nemali ujsť ani tradičné miesta kultúry ako: Dóm sv. Alžbety, Stará synagóga či Dom umenia.

Rada projektu tiež schválila logo EHMK, symbolizujúce otvorenosť a priestor pre každého. Rovnako s uspokojením prijala správu o novej internetovej stránke www.kosice13.sk .
Pred novinármi však nechceli členovia Rady projektu, ani jej predseda - primátor František Knapík – prezradiť ďalšie podrobnosti: „Projekt EHMK 2013 je svojím spôsobom súťaž a neradi by sme prezradili svoje tromfy ostatným mestám, ktoré sa rovnako uchádzajú o prestížny titul."

Okrem Košíc sa o titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 uchádzajú ďalšie slovenské mestá, z ktorých budú na základe predloženého projektu posunuté do užšieho výberu iba tri. Meno celkového víťaza sa dozvieme koncom leta 2008.

Text a foto: Ľubomír Lehotský