Prejsť na obsah

Investícia francúzskej skupiny Valeo je pre Košice veľmi dobrou správou

Investíciu francúzskej nadnárodnej skupiny Valeo Security Systems (VSS) v priemyselnom parku Košice - Pereš ohlásil dnes minister hospodárstva SR Pavol Rusko. Do založenia závodu investuje Valeo 16,4 milióna EUR, čo je v prepočte asi 630,2 milióna korún. Svoj zámer potvrdil investor v Bratislave podpísaním memoranda.

"Pre Košice je podpísanie memoranda veľmi významným okamihom. Znamená, že aj u nás sa odštartuje proces, keď prvý významný investor začne priťahovať ďalších. Mladí ľudia nájdu pracovné príležitosti, nebudú odchádzať do sveta. Príchod prvého investora do priemyselného parku, ktorý pripravuje mesto Košice, je výsledkom veľmi intenzívnej a korektnej spolupráce so štátnou agentúrou SARIO, s Ministerstvom hospodárstva SR i Centrom ekonomického rozvoja U.S.Steel. Valeo je prvým investorom, ktorý sa definitívne rozhodol a smeruje do Košíc. Veľmi vážne rokujeme s viacerými ďalšími, ktorí majú záujem o umiestnenie svojej investície v našom parku. Verím, že aj na základe rozhodnutia skupiny Valeo budú výsledky v náš prospech," zareagoval na dnešný podpis memoranda primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa.

Priemyselný park Košice - Pereš má rozlohu 190 hektárov. Prvý investor by mal obsadiť šesť hektárov z tejto plochy. V novom závode by malo vzniknúť 700 pracovných miest. Na celé územie priemyselného parku má mesto spracovanú urbanistickú štúdiu, v štúdii EIIA boli posúdené aj vplyvy na životné prostredie. Z územného hľadiska bolo toto územie preverované rôznymi overovacími štúdiami a spĺňa podmienky na investovanie. Pre priemyselný park je určená výroba s vysokou pridanou hodnotou, logistické centrá, čistá a nezávadná ekologická výroba. Časť územia je vybavená inžinierskymi sieťami, na zostávajúce je vo vysokom štádiu rozpracovaná projektová dokumentácia. Najväčšími výhodami územia sú priamy dotyk so štátnou cestou I/50, elektrická rýchlodráha a prístup pre autobusovú dopravu, bezprostredná blízkosť medzinárodného letiska a širokorozchodnej železničnej trate. V dotyku s priemyselným parkom je aj komerčná vybavenosť, siete elektrické, plynové i vodovodné. Na celom území má mesto podrobne identifikované všetky vlastnícke vzťahy. Časť pozemkov je vo vlastníctve štátu, časť v súkromnom vlastníctve.

Investícia skupiny Valeo prináša pre mesto veľmi dobrú komoditu. Mesto i širší región so svojím zázemím a sieťou stredných a vysokých škôl dokážu v budúcnosti zabezpečiť dostatok kvalifikovaných pracovníkov pre firmy, ktoré sa v priemyselnom parku etablujú. Podľa údajov k záveru roka 2004 bola v meste Košice miera nezamestnanosti 11,09 percenta, v tzv. veľkých Košiciach (s okolitými obcami) až 14,66 percenta. Rozbehnutie priemyselného parku Košice - Pereš by mohlo nezamestnanosť výrazne znížiť.