Prejsť na obsah

Investičná konferencia „Košice Invest 2009“

Vyše 150 účastníkov z 90 rôznych spoločností z 10 krajín sveta – taký bol záujem o prvú medzinárodnú investičnú konferenciu mesta „Košice Invest 2009 – Invest in the East", ktorá sa dnes konala v hoteli Doubletree by Hilton. „Práve vytváranie podmienok pre priame zahraničné investície považujeme za jeden z kľúčových nástrojov boja proti súčasnej hospodárskej a finančnej kríze a taktiež aj za významný prostriedok rozvoja mesta, regiónu a zlepšovanie kvality života obyvateľov Košíc i celého kraja. Príjemne nás prekvapil váš vysoký záujem," adresoval účastníkom v slávnostnom príhovore na záver konferencie primátor mesta Košice František Knapík.

„Pri príležitosti tejto konferencie sme pre vás vytvorili unikátnu investičnú brožúru – sprievodcu pre investorov v Košiciach, v ktorej sme podrobne skompletizovali všetky dostupné informácie o meste, dôležité pre potenciálnych investorov. V rovnakom duchu sme pripravili aj dnešné prezentácie, aby boli pre vás skutočne užitočné a aby ste sa dozvedeli práve tie informácie, ktoré potrebujete. Aby ste mali možnosť získať naozaj objektívny obraz o našom meste a investičných príležitostiach, umožnili sme aj spoločnostiam, ktoré tu už pôsobia, predstaviť vám vlastné skúsenosti a špecifické príbehy svojich investícií," uviedol primátor. Vlastné prezentácie úspešne zrealizovaných investičných projektov v Košiciach a regióne predniesli na konferencii spoločnosti T – Systems Slovakia, U. S. Steel Košice, IT Valley, Východoslovenská energetika, KOSIT, INVA Group, Getrag Ford Transmissions a Lugera&Makler.

Primátor František Knapík deklaroval, že mesto chce naďalej pokračovať v proinvestičných aktivitách. „Nedávno sa Košice ako jediné slovenské mesto prezentovali na veľtrhu Expo Real v Mníchove, čoskoro sa chystáme na veľtrh MAPIC v Cannes a budúci rok na jar opäť do Cannes na najväčšie európske podujatie MIPIM."  Primátor zástupcov potenciálnych investorov uistil, že mesto je pre nových investorov otvorené, a ponúkol im súčinnosť samosprávy pri realizácii ich investičných zámerov v Košiciach či regióne.

V rámci programu konferencie predstavil viceprimátor Marek Vargovčák účastníkom súčasný stav investícií a čerpanie prostriedkov z fondov Európskej únie v meste a hlavný architekt Martin Drahovský odprezentoval investičné príležitosti v Košiciach. O projekte Európske hlavné mesto kultúry 2013 podrobne informovali účastníkov konferencie umelecká riaditeľka Zora Jaurová a manažér investičných a rozvojových projektov Michal Hladký z neziskovej organizácie Košice – EHMK 2013. „Titul Európskeho hlavného mesta kultúry je v prvom rade o budovaní značky, ktorá mesto predáva. Nie je to festival, ani séria kultúrnych udalostí. Pravidlá súťaže hovoria o udržateľnosti rozvoja. Kľúčom k nemu je kreatívna ekonomika. Rozvoj technológií postupne spôsobuje, že už nie je dôležité, kde je niečo vyrobené (made in), ale kde to bolo vynájdené (invented in). Prvoradou úlohou progresívnych miest na celom svete je preto pritiahnuť a udržať kreatívny talent. Ak sa to vďaka projektu Európskeho hlavného mesta kultúry v Košiciach podarí, bude mať rozvoj mesta dlhodobo udržateľný charakter a kreatívna ekonomika na Slovensku zasa všetky predpoklady pre ďalší rozvoj a sledovanie inovatívnych trendov," vyjadrila sa na konferencii Zora Jaurová.

Potenciálni investori získali dnes okrem informácií o možnostiach investovania v meste a regióne aj rady, ako využiť podporné nástroje, vrátane externého financovania investičných projektov. Spoluorganizátorom tejto mestskej konferencie bola Americká obchodná komora na Slovensku, záštitu prevzal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. „V organizovaní takýchto investičných medzinárodných konferencií by sme radi pokračovali aj v budúcnosti. Uvažujeme i o usporiadaní podobnej konferencie špecializovanej na cestovný ruch," prezradil po úspešnej dnešnej konferencii riaditeľ magistrátu mesta Košice Marek Kolárčik.

Viac informácií o konferencii „Košice Invest 2009" nájdete na linkoch:
http://www.kosice.sk/article.php?id=6347
http://www.kosice.sk/clanok.php?file=kosice_invest_2009.htm