Prejsť na obsah

Jedinečný Deň výživy v Košiciach má 15 rokov

Šestnásty október je dňom založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo FAO. Ide o špecializovanú agentúru OSN, ktorá vznikla v roku 1945 na medzinárodnej konferencii v Quebecku. Bývalé Československo patrilo k zakladajúcim členom organizácie. Tento dátum sa stal motívom pre ustanovenie Svetového dňa výživy, ktorý si pripomíname od roku 1981, v Košiciach od roku 1996.
Školské stravovanie je trvalou súčasťou škôl a školských zariadení. Zabezpečiť správnu výživu obyvateľstva patrí medzi základné požiadavky hospodársky a kultúrne vyspelej spoločnosti.

Košice ako prvé a jediné mesto na Slovensku zaviedlo tradíciu Dňa výživy, počas ktorého prezentuje prácu svojich školských jedální. Takýchto stravovacích zariadení v pôsobnosti mesta pri materských aj základných školách je spolu deväťdesiatpäť.
Vyvrcholením osláv Svetového dňa výživy v Košiciach je každoročne prezentácia zručnosti a tvorivosti na výstavke jedál spojenej s ochutnávkou. Svoje kuchárske umenie tu prezentujú kuchárky školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Dnes sa v Centre voľného času Domino na Popradskej ulici uskutočnil jubilejný, pätnásty ročník podujatia. Primátor mesta František Knapík a vedúca oddelenia školstva mestského magistrátu Helena Jeníková ocenili dvadsať zamestnankýň školského stravovania. Osobitné poďakovanie udelili pracovníčke Referátu správy škôl a školských zariadení oddelenia školstva mestského magistrátu pani Beáte Dzuríkovej, ktorá stála pri organizácii tohto podujatia od jeho začiatku.
„Svetový deň výživy má rôzne aspekty. Nie každému vo svete je dopriate mať pestrý tanier každý deň. Dobré jedlo je darom, nie samozrejmosťou," konštatoval primátor a ocenil prístup zamestnancov školského stravovania i pripravenú degustáciu: „Teším sa, že stravu pre deti v našich školských jedálňach zabezpečujú ľudia, ktorí pracujú nápadito, kreatívne a s láskou."

Ocenení zamestnanci školských jedální v Košiciach:
Jacová Alžbeta, ŠJ pri ZŠ Janigova
Dudášová Anna, ŠJ pri ZŠ Fábryho
Ničová Emília, ŠJ pri ZŠ Šaca
Karčáková Mária, ŠJ pri ZŠ Gemerská
Polláková Jana, ŠJ pri ZŠ Bruselská
Ing. Cveliharová Daniela, ŠJ pri ZŠ Požiarnická
Štofírová Anna, ŠJ pri ZŠ L. Novomeského 2
Pačindová Marta, ŠJ pri ZŠ Bukovecká
Romanová Mária, ŠJ pri ZŠ Krosnianska 2
Gregerová Jarmila, ŠJ pri ZŠ Juhoslovanská
Výrostková Helena, ŠJ pri MŠ Belehradská
Valíková Zuzana, ŠJ pri MŠ Dneperská
Janočková Anna, ŠJ pri MŠ Bernolákova
Bobovičová Jolana, ŠJ pri MŠ Dénešova
Stoláriková Anna, ŠJ pri MŠ Jaltská
Papajová Darina, ŠJ pri MŠ Ovručská
Lacková Mária, ŠJ pri ZŠ Staničná
Komendátová Marta, ŠJ pri MŠ Obrancov mieru 20
Kecseyová Eva, ŠJ pri MŠ Muškátova
Štoffová Agáta, ŠJ pri ZŠ Hroncova

Zdroj: oddelenie školstva MMK