Prejsť na obsah

K-8 v Košiciach

Zriadenie stavebnej polície ako účinného a v zahraničí overeného nástroja v boji proti čiernym stavbám žiadajú primátori krajských miest, ktorí sa dnes zišli v Košiciach na rokovaní Združenia K8.
Podľa predsedu združenia a primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského sú čierne stavby principiálnym problémom a zvýšenie pokút, s ktorým sa uvažuje v návrhu nového stavebného zákona, ho nevyrieši. "V krajinách EÚ je takáto polícia bežná a stavebníka alebo dodávateľa z čiernej stavby odvedie a hrozí mu sankcia podľa trestného zákona," zdôraznil Ďurkovský. Podľa neho sú čierne stavby rozšírené hlavne v Bratislave, ale tomuto problému sa nevyhli ani ďalšie mestá.
Primátori František Knapík (Košice), Štefan Bošnák (Trnava, Jozef Dvonč (Nitra), Branislav Celler (Trenčín), Ivan Harman (Žilina) a Ivan Saktor (Banská Bystrica), prešovský primátor Pavol Hagyari sa ospravedlnil, hovorili aj o legislatívnych zmenách umožňujúcich zrýchlený proces pri povoľovaní stavby diaľnic a rýchlostných komunikácií. Žiadajú legislatívcov, aby sa zmeny robili v spolupráci so samosprávou, mestami a ich územnými plánmi, pričom navrhujú zrýchlené konanie. Združenie sa pripojilo k žiadosti Ďurkovského na prezidenta republiky Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal novelu zákona o niektorých opatreniach na urýchlenie výstavby diaľnic, pretože podľa primátorov znamená obmedzenie kompetencií samosprávy.
Združenie K8 prerokovalo aj pripomienky k príprave nového zákona o obecnej polícii, pre ktorú žiadajú viac kompetencií hlavne pri ochrane verejného poriadku a nočného pokoja.
V súvislosti s návrhom novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku združenie primátorov nesúhlasí so zmenami v režime verejných priestranstiev slúžiacich na parkovanie, pretože "nebolo by už možné regulovať parkovanie v mestách prostredníctvom spoplatňovania". Všetci primátori K8 potvrdili, že ich mestá sa budú uchádzať o titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013.
Zduženie K8 založili pred desiatimi rokmi a fungovalo spočiatku ako klub. V tomto roku sa inštitucionalizovalo a schválili ho jednotlivé mestské zastupiteľstvá. Kanceláriu má v Bratislave a jeho cieľom je poukazovať na špecifické problémy krajských miest a riešiť ich.

Zdroj: TASR