Prejsť na obsah

K Steel Aréne pustia len autá s lístkami

Korzár už vie, ako bude vyzerať doprava pri Steel Aréne počas majstrovstiev sveta v hokeji (29. 4. - 15. 5.). V Košiciach sa budú hrať väčšinou dva zápasy denne, prvý o 16.15, druhý o 20.15 hod. Minimálne celé popoludnie každý deň budú cesty okolo štadióna (podrobnejšie na mapke) pre širokú verejnosť zatvorené.

V tom čase sa tam dostane len MHD, obyvatelia s dočasnými rezidentskými kartami a autá s lístkami na zápasy. Počas nich bude parkovací dom vyhradený pre návštevníkov Steel Arény, ktorí sa preukážu vstupenkou na konkrétny zápas, a parkovanie v novom dome budú mať grátis. Iné autá tam nevpustia, ani popri ceste už parkovať nedovolia. V čase zápasov bude pre ostatných bežných motoristov uzavretá cesta na Štúrovej v oboch smeroch v celom úseku od križovatky Štúrova - Dunajská až po križovatku Štúrova - Žižkova. Zároveň odstavia úsek cesty na Toryskej od križovatky Toryská - Idanská po križovatku Toryská - Štúrova. Automobilovú dopravu vtedy presmerujú zo Štúrovej na Idanskú.

„Hranice uzavretej zóny budú kontrolovať poverené osoby. K Steel Aréne a parkovaciemu domu budú púšťať výlučne vozidlá s lístkom na zápas," vysvetľuje Otto Brixi (Smer), splnomocnenec primátora pre hokejové MS 2011. Uisťuje, že napríklad na Jánošíkovu sa už návštevníci štadióna nedostanú, len rezidenti so špeciálnymi kartami.

Brixi uviedol, že prístup do parkovacieho domu bude v jeho severnej časti, iba z jedného bodu komunikácie na Štúrovej, približne oproti svahu v križovatke Toryská - Štúrova. Plynulosť vjazdu i výjazdu z parkovacieho domu má zabezpečiť ich regulácia aj vylúčenie ostatnej individuálnej dopravy zo Štúrovej počas zápasov. „Parkovací dom bude skolaudovaný pred MS aj s časovou rezervou," tvrdí splnomocnenec.
Trojpodlažný parkovací dom pri Steel Aréne prichýli okolo 500 áut. Kapacita štadióna bude počas šampionátu asi 6 000 divákov. Pre tých, ktorí nemajú nervy „krúžiť" autom a hľadať na vlastnú päsť bezplatné parkovacie miesto v okolí, vybavilo mesto záchytné parkoviská pre MS. Budú pri obchodných centrách ako Galéria, Cassovia, Optima, Hornbach, Baumax, Kaufland či administratívnych objektoch ako Cassovar a VSH.

„Okrem parkovacieho domu tak ide o ďalších spolu približne 1 500 parkovacích miest. Pri obchodných centrách, kam bude vodičov usmerňovať dopravno-navigačný systém a tabule pri cestách, budú vyznačené miesta pre návštevníkov MS. Posilníme odtiaľ spoje MHD smerom k Steel Aréne. Tam zriadime zastávky priamo pri štadióne," avizuje Brixi. Vyzýva návštevníkov Steel Arény, aby osobné autá využívali čo najmenej.

Stavať parkovací dom začali v auguste, na základný kameň klopkali v septembri 2010. S jeho využitím už počas vyvrcholenia domácej extraligy radní nerátajú, sústredia sa na MS. Podmienky jeho bežnej prevádzky pre verejnosť mimo šampionátu dolaďuje Správa majetku mesta, ktorá má na starosti systém plateného parkovania v centre Košíc. Stavba parkovacieho domu má stáť asi 3 milióny eur. Správa majetku ju financuje bankovým úverom na 15 rokov, ručí stavbou i pozemkami.

Brixi dodal, že už tento týždeň spustí mesto vlastnú špeciálnu internetovú stránku k MS v hokeji na adrese www.hockey.kosice.sk.

zdroj: Korzár