Prejsť na obsah

KAŽDOROČNÉ UDEĽOVANIE CENY EURÓPSKEJ ÚNIE V OBLASTI KULTÚRNEHO DEDIČSTVA

Bohaté a rozmanité kultúrne dedičstvo v Európe je nepochybne jednou zo základných oblastí, prostredníctvom ktorej si Európania uvedomujú svoju identitu na miestnej, regionálnej a európskej úrovni. Uvedomovanie si tohto dedičstva má prvoradý význam, pretože prostredníctvom tohto uvedomenia môžu Európania uznať jeho dôležitú úlohu ako príspevku k lepšej znalosti a chápaniu spoločných znakov, ktoré ich spájajú. To by zasa mohlo prispieť k intenzívnejšiemu dialógu medzi kultúrami, vzájomnému poznaniu, chápaniu a rešpektovaniu sa, a tým aj k väčšiemu zmyslu pre európske občianstvo.


Rozpočet a trvanie projektu

Na každý ročník tejto akcie je v rozpočte vyčlenených maximálne 200 000 eur, čo zahrnuje náklady na celú organizáciu a uskutočnenie (vrátane finančných prostriedkov, ktoré sú súčasťou udelených cien). Tento príspevok nesmie presiahnuť 60 % celkových oprávnených nákladov na organizáciu a uskutočnenie každého ročníka udeľovania ceny, ktoré predloží vybraná uchádzajúca sa organizácia.

Oprávnené obdobie každej grantovej dohody EÚ trvá 15 mesiacov.

Pokiaľ ide o organizáciu ceny EÚ za rok 2007, táto akcia, ktorá sa má financovať, sa musí spoľahlivo začať pred 15. novembrom 2007 a musí sa uskutočniť do 14. februára 2009. Za nijakých okolností výdavky nie sú oprávnené skôr ako 1. mája 2007.

Spoločenstvo poskytne podporu pod podmienkou, že sa náležite ukončia administratívne a finančné postupy.


Harmonogram/termín


Táto akcia sa bude uskutočňovať každoročne počas trvania programu Kultúra (2007 – 2013). Organizácia, ktorá bude napokon vybratá, bude od roku 2007 do roku 2013 (vrátane), keď sa program Kultúra (2007 – 2013) skončí, zodpovedať za organizáciu a uskutočnenie programu každoročného udeľovania ceny v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva, jeho obnovy/dobudovania. Úspešný uchádzač prevezme organizovanie prvého ročníka ceny EÚ (2007). Iba s výslovným súhlasom Komisie môže organizovať všetky nasledujúce ročníky udeľovania ceny až do roku 2013.

Žiadosti musia byť zaslané Komisii najneskôr do 28. februára 2007.


Bližšie informácie môžte získať na : www.europa.sk