Prejsť na obsah

KINEMATOVLAK DORAZIL DO MESTA

Na košickú železničnú stanicu dorazil kinematovlak - vlak plný rozprávok a filmov.  Bezplatné premietanie rozprávok sa začalo o 8. hodine.
Slávnostné zahájenie putovania vlaku po Slovensku sa uskutočnilo o 10. hodine za účasti riaditeľa zlínskeho Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež Petra Kolihu a primátora mesta Františka Knapíka. O sprievodný program pre čakajúce deti sa postaralo košické Bábkové divadlo a divadlo Maškrta. Krátiť čakanie na rozprávku si deti môžu aj pri modelovej železnici.

"Na Slovensku je tento vlak prvýkrát. Zaznamenali sme veľmi veľký záujem detí. Som rada, že rozprávkam rozumejú a neexistuje tu žiadna jazyková bariéra," povedala Kateřina Novotná, riaditeľka Českého centra (ČC) v Košiciach.
Podľa informácií organizátorov od začiatku putovania až po dnešok navštívilo kinematovlak vyše 9500 detí. "V Košiciach očakávame 10-tisíceho návštevníka, ktorého odmeníme darčekom," dodala Novotná.

Kinosála na koľajniciach bola pôvodne batožinový vozeň. Po úprave je v ňom 60 miest na sedenie. Pre deti je pripravených viac ako 20 rozprávok, medzi inými napríklad Bob a Bobek, Maxipes Fík, Dášenka a pod. Popoludňajší program od 13. hodiny je venovaný filmových produkciám. V Košiciach to bude film Cesta do fantazie a od 15. hodiny S čerty nejsou žerty.

Zdroj:TASR