Prejsť na obsah

Kniha o oltári sv. Alžbety Uhorskej Durínskej

K prítomným sa prihovoril primátor mesta František Knapík, ktorý poďakoval autorke a kolektívu za dielo umeleckej a praktickej hodnoty. „Ak je košický Dóm klenotom v srdci mesta, tak jeho oltár je jeho diamantom" – zvýraznil primátor a poprial publikácii príjemnú cestu k čitateľovi, ktorý v pokoji môže vnímať odkaz nevšednej hodnoty.
Autorka diela Mária Spoločníková, ktorá  takmer 50 rokov venuje svoje úsilie reštaurovaniu a záchrane oltára sa poďakovala mestu Košice, že dbá o ochranu sakrálneho posolstva, buduje povedomie európskej identity a podporuje tvorbu v duchu hodnôt našej histórie. Vyznáva, že umelecké diela nie sú len estetickými kategóriami, ale predovšetkým duchovným posolstvom.
Tento duchovný odkaz nám pri umeleckom a estetickom odkaze v svojej knihe sprostredkúva tak, že z gotických diel sa zračí ich historická jedinečnosť a krása tvorby pôvodných majstrov.
Historik Ivan Chalupecký pripomenul „nesmierne úsilie, dokumentované aj touto knihou, ktorým autorka s odbornosťou odkrývala pôvodné techniky, aby polychromiu mohla reštaurátorským zásahom vrátiť do pôvodného stavu".
Na záver prezentácie sa autorka zapísala do kroniky mesta Košice.

Spracoval: Peter Neuwirth