Prejsť na obsah

Koncert perkusionistov z Miškolca súčasťou Košických Vianoc

V rámci Košických Vianoc 2005 vystúpi v nedeľu 11. decembra o 19. hodine vo Veľkej sále Historickej radnice na Hlavnej 59 (bývalé kino Slovan) Miskolc percussion ensemble, alebo ako si v originále po maďarsky hovoria Miskolci ütösök, čiže miškolskí „búchači“ (hráči na perkusie, bicie nástroje).

Jedinečnú hudobnú skupinu založili v roku 2000 ako školskú komornú skupinu šiesti konzervatoristi, ktorí sa chceli zúčastniť na celoštátnom festivale hráčov na perkusie. Šesť rokov hrajú spolu klasickú hudbu od Bacha po Gershwina, tradičné rytmy od senegalských až po juhoamerické, skladby džezových autorov, radi upravujú a improvizujú na známe hudobné motívy. Hrajú všetko, čomu sa hovorí dobrá hudba. S obľúbenými skladbami, ktoré interpretujú na marimbe, xylofóne, zvonkohre, rytmických a bicích nástrojoch, sa im podarilo urobiť radosť obecenstvu doma aj v zahraničí. Umeleckou vedúcou Miskolc percussion ensemble je Mária Sziklai, členmi skupiny sú István Durda, Norbert Oláh, Kristóf Gulyás, András Somosvári, Balázs Pongrácz, Gábor Gombos - Vajna.
Miskolci ütösök sa postupne stali obľúbenými hosťami rôznych podujatí v meste, v župe i v regióne. Na stretnutí partnerských miest Visegrádskej štvorky v Katowiciach mali možnosť vystúpiť spolu s košickou tanečnou skupinou Speedy. Náhoda chcela, že aj na koncerte v rámci Košických Vianoc ich budú dopĺňať tanečnice Speedy group.

Na koncert vo Veľkej sále Historickej radnice pozývame všetkých milovníkov dobrej hudby. Vstup na koncert je voľný.