Prejsť na obsah

Konferencia Košice Invest 2010 mala mimoriadnu účasť

V hoteli Doubletree by Hilton sa v utorok 19. októbra zišlo viac ako 200 účastníkov konferencie Košice Invest 2010. Mesto Košice zorganizovalo túto konferenciu v spolupráci s Americkou obchodnou komorou už po druhýkrát. Tento rok sa konferencia konala pod záštitou predsedníčky vlády Slovenskej republiky Ivety Radičovej. Účasť prekonala očakávania organizátorov, ktorí po úspešnom vlaňajšom ročníku tento rok predpokladali približne 150 účastníkov. Na tohtoročnej konferencii sa zúčastnili zástupcovia a predstavitelia najvýznamnejších domácich a zahraničných investorov a priemyselných subjektov, ktoré pôsobia v Košiciach a na východnom Slovensku. Hlavnou témou konferencie boli investície s pridanou hodnotou. Záujem o konferenciu sa prejavil jednak v množstve kontaktov, ktoré si v priebehu konferencie vymenili jej účastníci, ale najmä v úplnom obsadení miest počas jednotlivých vystúpení. Konferenciu otvoril primátor Košíc František Knapík, ktorý zdôraznil, že „prínos existujúcich investorov pre mesto Košice je obrovský. Je preto iste veľmi ľahké a logické odvodiť z tohto faktu úmysel mesta pokračovať v proinvestičnej stratégii. Ak má byť naozaj účinná, je potrebné, aby sme správne pomenovali to, čo sme urobili dobre a čo sme mohli urobiť lepšie. Medzi dobré nepochybne patrí to, že sme sa aktívne otvorili investičnému svetu a pravdepodobne neexistuje významnejšie prezentačné podujatie, na ktorom by sa Košice nezúčastnili. Tou druhou skutočnosťou, ktorú chcem zdôrazniť je fakt, že neexistuje potenciálny investor, ktorému by sme nevenovali osobitnú pozornosť – ak, obrazne povedané, zaklopal na brány mesta. Ukázalo sa, že administratívna a organizačná podpora mesta je pre úspešnú spoluprácu, najmä v prvej fáze, rozhodujúca". Za partnera a spoluorganizátora konferencie, Americkú obchodnú komoru v Slovenskej republike privítal účastníkov George F. Babcoke, prezident U. S. Steel Košice a zároveň prvý viceprezident AOK na Slovensku:"Napriek existujúcim problémom a pretrvávajúcemu hospodárskemu poklesu, väčšina investorov považuje Slovensko za vynikajúce a perspektívne miesto pre ich investíciu. A prečo investovať práve v Košiciach? Kvôli dlhoročnej tradícii centra vzdelania, vedy, výskumu a kultúry, kvôli dostupnosti štátnych a európskych incentív, kvôli veľkému výberu priemyselných parkov či administratívnych priestorov. Určite aj kvôli tomu, že Košice sú vďaka širokorozchodnej železnici vstupnou bránou na Ukrajinu a do Ruska. Mesto má veľký potenciál v oblasti inovácii vo vede a výskume a v neposlednom rade ponúka kvalifikovanú a oproti celoslovenskému priemeru lacnejšiu pracovnú silu s vysokoškolským vzdelaním".

Program konferencie bol zostavený do štyroch blokov. Prvý bol tematicky zameraný na ekonomické prostredie v meste Košice a v regióne v oblasti zahraničných investícií s pridanou hodnotou, ktoré zo svojho uhla pohľadu charakterizovali dvaja rečníci - George F. Babcoke, prezident U. S. Steel Košice a Vladimír Vaňo, hlavný analytik Volksbank Slovensko. Obaja zhodne konštatovali, že Košice sú z hľadiska potenciálnych investícií veľmi zaujímavé a perspektívne.

V bloku Investície do informačno-komunikačných technológií vystúpili traja prednášajúci - za Ministerstvo hospodárstva a výstavby Slovenskej republiky Lucia Gocníková, generálna riaditeľka sekcie stratégie na Ministerstve hospodárstva a výstavby SR, za spoločnosť The Edison Consulting Group jej senior manažér Pavel Bárdoš a za T-Systems Slovakia Marián Tóth, riaditeľ CSS infraštruktúrnych operácií.

Zaujímavé témy sa objavili aj v treťom bloku, ktorý bol venovaný výskumu, vývoju a inováciám. Vladimír Švač zo SARIO hovoril o tom, že informačná a znalostná spoločnosť si vyžaduje investície s pridanou hodnotou. Riaditeľ PricewaterhouseCoopers z Poľska Piotr Baranowski zdôraznil význam investícií v oblasti multimédií a hi-tech produkcie. O zaujímavých nevyužitých kapacitách hovoril Miroslav Balog zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Pavel Mrázek zo spoločnosti Huisman Konstrukce a Stanislav Kmeť, prorektor Technickej univerzity v Košiciach, hovorili o inováciách, vývoji a výskume z pohľadu podnikateľského subjektu a špičkovej vzdelávacej inštitúcie.

Štvrtý blok mal názov Logistika, doprava a infraštruktúra a ako prvý v ňom vystúpil minister dopravy, pôšť a telekomunikácií Ján Figeľ, ktorý hovoril o stave a rozpracovanosti cestnej a železničnej infraštruktúry v regióne Košíc a Prešova. Hlavný architekt mesta Košice Martin Drahovský charakterizoval dopravnú infraštruktúru v Košiciach a predstavil najzaujímavejšie lokality, ktoré Útvar hlavného architekta vytipoval na investičné zámery. O projekte Corridor 5 informoval riaditeľ Studia Metropolitana z Budapešti Péter Gauder, zámer vybudovať Transkontinentálny tranzitný terminál predstavil Andrej Gajdoš. Záver konferencie vyplnili dve prípadové štúdie, Peter Bečár z point Park Properties Česká republika a Slovensko hovoril o budúcnosti logistických a priemyselných parkov a Radoslav Haluška zasa predstavil niektoré projekty a zámery RWE/VSE v oblasti regionálnej infraštruktúry.

Tohtoročná konferencia sa stretla s veľmi pozitívnym ohlasom a reakciami účastníkov. Opätovne sa potvrdilo, že rozvojové aktivity mesta zamerané na investície a obzvlášť na investície s pridanou hodnotou sú veľmi významným vkladom do rozvoja mesta. „Som príjemne prekvapený vysokou účasťou a záujmom partnerov o podporu konferencie. Myslím, že dnes môžeme pokojne povedať, že konferencia Košice Invest 2010 bola nielen úspešná, ale zároveň to bolo v tejto oblasti ojedinelé podujatie, ktoré je súčasťou rozvojových aktivít samosprávy mesta Košice," povedal krátko po konferencii vedúci referátu styku so zahraničím a referátu marketingu a cestovného ruchu Rastislav Puchala, ktorý je autorom myšlienky zorganizovať takéto podujatie a dodal: „Investície s vyššou pridanou hodnotou je možné napojiť na veľmi zaujímavý potenciál Košíc, ktorý poskytuje kvalitné univerzitné školstvo v tomto meste a fakt, že vekový priemer košického obyvateľstva je približne 35 rokov, teda je tu veľa mladých ľudí, ktorí by tu v prípade, že v Košiciach vzniknú zaujímavé pracovné príležitosti, určite mohli zostať. A to by mohlo mať pre ďalší rozvoj Košíc mimoriadny význam".

Referát marketingu a cestovného ruchu na Magistráte mesta Košice vydal pri príležitosti konferencie brožúru – Investičný sprievodca Košicami, ktorá poskytuje potenciálnym záujemcom komplexnú informáciu o prostredí, podmienkach a možnostiach pre realizáciu investícií. Brožúru a všetky prezentácie účastníkov konferencie je možné si prezrieť a stiahnuť na webovej stránke mesta Košice – www.kosice.sk