Prejsť na obsah

Kontrolný deň na stavenisku nákupno-zábavného centra Aupark

Primátor mesta Košice František Knapík sa vo štvrtok 6. marca zúčastnil kontrolného dňa na Námestí osloboditeľov, kde v súčasnosti prebieha povinný archeologický prieskum, ktorý uskutočňuje zvolenská spoločnosť Terra Antiqua.

Zástupca investora a archeológovia informovali primátora, hlavného architekta mesta i prítomných novinárov o aktuálnom stave výskumu, ktorý tu prebieha od začiatku februára. Archeológovia vykopali niekoľko sondážnych jám, v ktorých odkryli zástavbu mesta z 19. storočia, našli kostry a drobné predmety dennej potreby. Zástavbe dominuje citadela – obranná pevnosť, ktorej začiatok výstavby je datovaný do roku 1671. V roku 1713 však už bola zbúraná. Vykopané sondy v hĺbkach 3 až 5 metrov objasňujú urbanizáciu tohto priestoru v minulých storočiach. „Keďže ide o existenciu budovy v krátkom období, neexistuje o citadele dostatok správ, preto očakávame od tohto výskumu viac informácií," vysvetlila archeologička spoločnosti Terra Antiqua Anna Balážová.

Archeológovia majú k dispozícii plán mesta z roku 1676, ale ten nie pre nich hodnoverným materiálom. Sondážne jamy sú miestami nútení prerušovať, keďže bývalé parkoviská pretína infraštruktúra. V profiloch sledujú vrstvy, ktoré zameriavajú. „Konečný záver vytvoríme až po záverečnom zhodnotení všetkých výsledkov zo všetkých stôp," dodala A. Balážová.

Archeológovia nepotvrdili doposiaľ očakávané predpovede, ktoré hovorili o možných cenných artefaktoch na tomto území, a tiež nepredpokladajú pozostatky stredovekej výstavby v tomto priestore. Spoločnosť Terra Antiqua konzultuje svoje kroky s Pamiatkovým ústavom v Košiciach.

Archeologický výskum neovplyvní celkový plán výstavby Auparku. Potvrdil to aj zástupca spoločnosti HB Reavis Group. „Čakáme na stanovisko Krajského pamiatkového úradu. Je tu ale predpoklad, že výsledky prieskumu nezabrzdia výstavbu Auparku," dodal zástupca investora René Popík.

Sondážny výskum na Námestí osloboditeľov sa ukončí pravdepodobne začiatkom leta. Kompletný archeologický výskum by spoločnosť Terra Antiqua rada uzavrela do jesene tohto roka.

Nepravidelné kontrolné dni na stavenisku budú pokračovať počas celého roka.