Prejsť na obsah

Košičania zbierali poznatky v partnerskom fínskom meste Raahe na Medzinárodnej konferencii partnerských miest v oblasti vzdelávania, výskumu a obchodu

Z medzinárodnej konferencie vo Fínsku sa vrátil trojčlenný tím odborníkov na oblasť školstva reprezentujúci mesto Košice a zároveň Slovensko: prodekan Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity Košice prof. Ing. Michal Cehlár, PhD a dvaja pracovníci Magistrátu mesta Košice PhDr. Jarmila Sobotová a Ing. Štefan Daňo. Partnerské mesto Košíc, fínske Raahe navštívili v dňoch 31. augusta až 3. septembra 2005. Na konferencii sa zúčastnili zástupcovia partnerských miest Skeleftea zo Švédska a Šerepovec z Ruska.

Ústrednou témou konferencie pre politických, riadiacich predstaviteľov a vedúcich pracovníkov v oblasti vzdelávania a manažmentu partnerských miest bolo „Európske fórum na využitie spoločenského a enviromentálneho kapitálu zúčastnených krajín". Na oficiálnom otvorení konferencie sa zúčastnila prezidentka Fínskej republiky Tarja Halonen, starosta mesta Raahe Jaako Nahkuri a zástupcovia samosprávy. Medzi 35 účastníkmi boli odborníci na environmentálne vzdelávanie na úrovni základného i vysokého školstva a zástupcovia železiarní (z Fínska, Švédska a Ruska).

Témou prvého dňa bol spoločný environmentálny kapitál partnerských miest a prezentácia národných, výskumných a vzdelávacích projektov. Boli prezentované návrhy na nové vzdelávanie a výskumné projekty a výchovno-vzdelávací systém zúčastnených krajín. Košice prezentovali globálny školský systém základného vzdelania so špecifikovaním podmienok štúdia v Košiciach, s akcentom na základné školstvo a Technickú univerzitu. Košice predstavili aj enviromentálnu výchovu na základných školách, konkrétne enviro-projekty Základnej školy na Bukoveckej ulici. Hlavným zámerom konferencie partnerských miest sa stali konkrétne návrhy na spoluprácu v rámci vzdelávacích a výskumných programov v rôznych oblastiach, ktoré budú súčasťou v novom programovom období.

Spolupráca a vytvorenie siete medzi obchodnými spoločnosťami a príslušnými orgánmi partnerských miest boli témou druhého dňa. Košice predstavili svoje mesto, samosprávu, mestské podniky a obchodné spoločnosti mesta. Zúčastnili sa aj na prehliadke oceliarne Rautaruukki v Raahe a prehliadke nadväzných podnikov a výrobných dielní.

Na tematicky zameraných workshopoch zástupcovia miest pripravili návrhy na budúci možný rozvoj spolupráce vo vymedzených oblastiach. V oblasti vzťahu životného prostredia a priemyslu došlo k iniciácii usporiadania oceliarskej konferencie v roku 2006 so zámerom vytvoriť do roku 2007 spoločný projekt partnerov. Štefan Daňo z Magistrátu mesta Košice bol určený za koordinátora, s úlohou osloviť k spolupráci zástupcov spoločnosti U.S.Steel Košice. Pri témach vzťahu životného prostredia a univerzitného štúdia a environmentálnej výchovy v základnom školstve bola dohodnutá spolupráca medzi mestami a základnými školami v Raahe a Šerepovci.

Spracoval Tomáš Machciník, študent Fakulty verejnej správy UPJŠ