Prejsť na obsah

Košičanom sa žije v Košiciach veľmi dobre

Európska únia publikovala výsledky výskumu verejnej mienky uskutočnené vo vybraných mestách únie. Do výskumu zapojila aj Chorvátsko a Turecko. V 75 mestách sa vybrala náhodná vzorka 500 oslovených obyvateľov, pochádzajúcich z rôznych častí zvoleného mesta.
Výskum jednoznačne ukazuje, že obyvatelia vybraných miest sú so životom v meste všeobecne spokojní. Košičania skončili v prvej tretine a dokonca sú spokojnejší ako Bratislavčania. Najviac spokojných Európanov žije v holandskom Groningene a naopak najväčšiu nespokojnosť vyjadrili obyvatelia v Aténach, Neapole a Istanbule, kde už roky pretrvávajú problémy v mestskom životnom prostredí.

Aj napriek zvyšujúcej sa ponuke pracovných miest v mestách, nájsť si dobrú prácu nie je jednoduché. Najpozitívnejšie v hľadaní zamestnania sú naladení obyvatelia Prahy, Kodane a Dublinu, kde až 70% občanov súhlasí s tvrdením, že je to ľahké. Naopak v Košiciach až 80% respondentov s týmto tvrdením nesúhlasí. Košičania sa tiež vyjadrili, že je viac menej náročné nájsť v meste aj bývanie za rozumnú cenu.

V 59 mestách výskumu viac respondentov súhlasilo než nesúhlasilo s tvrdením, že cudzinci sa v spoločnosti integrujú veľmi dobre. Košiciam patrí popredné miesto. Pravdepodobne to súvisí s historickým kontextom mesta. V priebehu storočí sa v meste usádzali mnohé národy a národnosti, ktoré boli domácimi prijímané bez väčších problémov. Najproblematickejšie mestá pre cudzincov sú Berlín, Malmö a Stockholm.

Odpovede na otázku vnímania čistoty ovzdušia sa medzi obyvateľmi Európy značne líšili. V mestách na juhu Európy si väčšina respondentov myslí, že znečistenie ovzdušia je veľkým problémom, zatiaľ čo severania zmýšľajú opačne. V Košiciach sa väčšina opýtaných priklonila k názoru, že znečistenie ovzdušia je pre jeho obyvateľov problémom.

S prieskumu ďalej vyplýva, že Košičanov tiež trápi aj verejná doprava. Najspokojnejší s jej fungovaním sú Viedenčania. Naopak Bratislavčania patria medzi najnespokojnejších, nielen v otázke mestskej dopravy, ale aj v množstve zelených plôch v meste. V Košiciach sa k nespokojnosti s ich množstvom priklonila polovica respondentov. Najviac zelených plôch majú mestá v severnej Európe.
V otázke bezpečnosti sa pozitívne vyjadrili najmä obyvatelia severnej Európy. V Košiciach sa iba tretina obyvateľov cíti vždy bezpečne. Najmenej pozitívny vzťah k bezpečnosti majú obyvatelia južanských miest.

V 26 mestách, medzi ktorými je 14 hlavných miest a tiež Košice, viac ako 40% opýtaných vyjadrilo svoju nespokojnosť so službami v nemocniciach.
Názory na tvrdenie, či mesto využíva zdroje a prostriedky rozumným spôsobom, sa medzi respondentmi značne líšili. Vysvetlením tohto faktu by mohol byť nedostatok transparentnosti v manažmente a vo výdavkoch. Opýtaní Košičania prejavili v tejto otázke väčšinovú nespokojnosť, i keď tretina respondentov sa k tomu vôbec nevedela vyjadriť. Pravdepodobne to vyplýva z relatívne nízkeho stupňa záujmu o veci verejné.
Košičania vo výskume verejnej mienky potvrdili pomaly zvyšujúca sa hladinu hluku v meste, a naopak prejavili veľkú spokojnosť so školami a kultúrnymi inštitúciami, ktoré sa v meste nachádzajú.

Výsledky tohto mestského auditu samozrejme neodrážajú názory všetkých obyvateľov EÚ, ale pre jej inštitúcie sú podkladom k ďalším výskumom.