Prejsť na obsah

Košice čítajú deťom

Dňa 30.októbra 2012 o 10:00 hod. v budove Historickej radnice v Košiciach sa pod názvom "Košice čítajú deťom" a pod gesciou primátora mesta konalo stretnutie – hodinka čítajúcich dospelých a počúvajúcich žiakov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Žiakom prvého stupňa ZŠ z množstva zaujímavých titulov čítali:
Ing. Ján Jakubov, námestník primátora mesta Košice,
Jana Bodnárová, spisovateľka,
Mgr. Adriana Čurajová, zástupkyňa riaditeľky Knižnice pre deti a mládež v Košiciach,
MgA. Viera Kučerová, herečka, dramaturgička Slovenkého inštitútu v Prahe a prezidentka o.z. CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM.
Spokojné deti rozospievala a obšťastnila aj svojimi autogramami speváčka Kristína.

Základným mottom celého projektu je myšlienka:" Čítajme deťom 20 minúť denne, každý deň".

Organizátori o projekte napísali:
„Projekt "CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM" je živý od roku 2011, veľmi úspešne funguje vo viacerých krajinách sveta a Európy, viac ako 10 rokov v Poľsku a viac ako 6 rokov v Češku, v Slovenskej republike sme v čítaní na začiatku. V tomto projekte sa spája jednoduchá krása nápadu, čistota zámeru, potreba oslovenia najmladšej generácie, a tak trochu potreba navŕtať aj rodičovské svedomie, koľko sme toho schopní, ochotní a disponovaní venovať našim deťom. Nie je ľahké v dnešnom technicky vyspelom svete televízie, počítačov, facebooku, SKYPu a iných vymožeností, vychovávať deti, ukázať im smer, dať im možnosti voľby, aby to necítili ako obmedzenie, ale ako nežnú navigáciu od dospelých. Úžasný nápad „Čítajme deťom 20 minút denne, každý deň!" je cestou, správnym smerom, pomocou, motiváciou, aby sme z detí vychovali duchovne a tvorivo bohatých ľudí, aby sme sa o to aspoň pokúsili. Je aj cestou k tichu rodinnej intimity, komunikácii detí a rodičov, detí a starých rodičov, ale aj detí a detí a hlavne, detí a nás, dospelých navzájom. Ak chceme tento ojedinelý projekt, ktorý akcentuje čítanie deťom dospelými a je zameraný na rodinu ako celok, uviesť do života v celoslovenskom rozsahu, musíme ho predstaviť. Musíme začať čítať spoločne, verejne, za prítomnosti významných osobností, literárneho, umeleckého, športového sveta, ktorí prečítajú úryvky zo svojich milovaných detských kníh a prostredníctvom ich posolstiev a zážitkov z týchto stretnutí presunúť pravidelné čítanie deťom domov, do domácností, k starým rodičom, ale aj do škôl, škôlok, knižníc, nemocníc, materských centier, jednoducho všade tam, kde je to pre naše deti, vhodné, možné a žiaduce."

Atmosféru z Košíc dokumentujú tieto fotografie:
http://www.vladoveverka.sk/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=203&Itemid=54

Názory účastníkov:
Akciu "Celé Slovensko číta deťom" hodnotíme ako veľmi vydarenú a milú.
Akcia sa konala v krásnom prostredí, hostia boli zaujímaví. Atmosféra bola výborná, deti spolupracovali s moderátorkou aj s hosťami.
Speváčka Kristína bola veľkým a milým prekvapením, ktoré zapadlo do tejto atmosféry.
Deti boli disciplinované, štyria hostia a trvanie akcie 1 hodinu bolo tak akurát .
Ďakujeme za krásnu akciu
ZŠ Park Angelinum 8, Košice

Projekt Celé Slovensko číta deťom hodnotíme ako výbornú myšlienku. Kladne hodnotíme moderátorský prejav, no spôsob prednesu a obsah prečítaného textu žiakov nezaujal. Veľmi kladne hodnotíme prednes poézie, ktorý bol skutočným umeleckým zážitkom. Veľkú radosť urobil žiakom aj hudobný hosť Kristína.
ZŠ Požiarnická 3, Košice

Cieľom projektu bolo, aby deti čítali doma s rodičmi aj 20 min. denne, aby sa prehĺbila komunikácia v rodine a vytvorila sa krajšia rodinná atmosféra. Ďakujeme za krásne podujatie, ktoré sa deťom veľmi páčilo.
ZŠ Masarykova 19/A,Košice