Prejsť na obsah

Košice na ceste za víťazstvom

V utorok podvečer (20.11.)  predstavia Košice ako prvé a jediné mesto v Bruseli  kandidatúru na titul Európske hlavné mesto kultúry spolu s francúzskym Lyonom. Okrem zástupcov projektového tímu EHMK sa na slávnostnej prezentácii predstaví aj primátor Košíc František Knapík, ktorý bude lobovať za naše víťazstvo a podporu mesta Lyon, ktoré sa o tento titul uchádza ako naše partnerské francúzske mesto.

Spoločná prezentácia kandidatúr a partnerstva Košíc a Lyonu, ktoré sa zapájajú do národných súťaží o titul EHMK je jediná svojho druhu spomedzi kandidujúcich miest.

„Mestá najprv v krátkych blokoch odprezentujú kandidatúry a následne predstavia doterajšiu spoluprácu a víziu ďalšieho spoločného snaženia,“ popísal v stručnosti priebeh bruselskej prezentácie Marek Kolárčik, vedúci projektového tímu EHMK 2013.

Na čele projektového tímu Lyonu bude primátor mesta Gérard Collomb a námestník primátora pre kultúru Patrice Beghain.

Prezentácia sa uskutoční pod záštitou podpredsedníčky Európskeho parlamentu Martine Roure a Maroša Šefčoviča, veľvyslanca SR pri Európskej únii.

 

V piatok 16. novembra odovzdali v Bratislave všetky slovenské mestá, kandidujúce na titul EHMK svoje projekty, z ktorých sa bude vyberať dvojica miest, ktorá postupuje do slovenského finále. V polovici decembra sa uskutoční v Bratislave 30 minútová prezentácia každého mesta pred 13-člennou zahraničnou komisiou.  Výsledok by mal byť známy už pred Vianocami.


Konečný verdikt na víťaza sa z dvojice miest, ktorá postúpi do finále, dozvieme v lete v roku 2008.