Prejsť na obsah

Košice otvárajú Schengenskú bránu na východ

Ide o projekt s názvom „Schengenská brána – hľadanie spoločných koreňov", vypracovaný v rámci členstva Košíc v Karpatskom euroregióne. Jeho ambíciou je v nových geopolitických podmienkach, po vstupe SR do schengenského hraničného systému, posilniť postavenie nášho mesta v širšom regióne, predovšetkým vo vzťahu so západnou Ukrajinou. Mesto Košice ako najvýznamnejšie spoločenské, ekonomické, administratívne a kultúrne stredoeurópske centrum na východnej hranici EÚ tak vstupuje do užších väzieb s najväčším susedom SR a s regiónom Zakarpatska., ktorý bol po dve desaťročia 20. storočia súčasťou bývalého Československa. Projekt sa sústredí na objavovanie skrytých miest našej spoločnej histórie v stále neznámej oblasti za našimi východnými hranicami, ako aj na posilňovanie partnerstva dvoch najvýznamnejších miest v regióne na oboch stranách hranice – Košíc a Užhorodu.

Pred pätnástimi rokmi (11. marca 1993) podpísali ich predstavitelia Zmluvu o partnerstve a spolupráci – jednu z prvých svojho druhu uzavretú medzi samosprávami po roku 1989. Uplynulé roky predstavujú novodobú históriu plnú geopolitických zmien v tejto časti Európy. Okrem partnerstva samospráv spájala obe mestá aj cezhraničná spolupráca v rámci Karpatského euroregiónu (regióny východného Slovenska, severovýchodného Maďarska a Rumunska, juhovýchodného Poľska a Zakarpatskej Ukrajiny), ktorá sa po vstupe Slovenska do EÚ ocitla v istej stagnácii a dnes chytá druhý dych. Mesto Košice udržiavalo s Užhorodom kontakty, ktoré partnerstvo udržiavali, hoci nerozvíjali. Tohtoročný májový Deň Užhorodu v Košiciach, ale i nový projekt „Schengenskej brány" jej dávajú nový impulz, ktorý môže priniesť zaujímavé ovocie, už aj preto, že dobré susedstvo miest na vonkajšej schengenskej hranici patrí medzi veľké priority EÚ.

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR podporilo projekt sumou 275 – tisíc korún, v rámci systému podpory euroregionálnych aktivít na rok 2008.