Prejsť na obsah

Košice pred majstrovstvami sveta rozkvitnú

Záhradníci v tomto roku chystajú veľkorysejšiu výsadbu, kvetinová výzdoba skrášli oveľa väčšiu výmeru. „Celkovo počet kvetín dosiahne 20-tisíc kusov. V záhonoch budú použité dvojročky ako sirôtky, sedmokrásky a náprsníky," uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová. „Na stĺpoch verejného osvetlenia a trakčných stĺpoch pribudnú závesné kvetinové koše s muškátmi v počte 64 kusov."

Ožijú tak stĺpy na Toryskej, Moldavskej medzi kruhovým objazdom a Steel Arénou i na moste z Mestského parku smerom na Mlynskú. Nové kvety záhradníci vysadia tiež na Toryskej, Triede SNP, okolo "kruháča", na Moldavskej a Alejovej. Blysnú sa netradičným farebným záhonom s motívom loga majstrovstiev, ktorý chystajú na svahu neďaleko zimného štadióna.
„V predpriestore Steel Arény a magistrátu budú použité taktiež mobilné nádoby s kombinovanou výsadbou ihličnanov a letničiek," dodala hovorkyňa.
Muškátové pyramídy Centrum takisto privíta majstrovstvá vo vynovenom šate, pribudne v nom deväť pyramíd s previsnutými muškátmi. Tak ako každý rok budú v záhonoch a kvetináčoch v historickej časti vysadené cibuľoviny, ako tulipány či narcisy, ale aj dvojročné sirôtky, sedmokrásky, nezábudky a ďalšie.

„Vzhľadom na pestovateľský postup boli tieto kvetiny vysádzané už na jeseň minulého roku. Zakvitnutie je závislé od priazne počasia. Po odkvitnutí týchto záhonov bude realizovaná výsadba letničkových záhonov," informovala Viktorínová. „Prípravné práce sa už začali a hneď, ako to počasie dovolí, začneme realizovať prípravu záhonov a ich následnú výsadbu. Termín realizácie môže byť ovplyvnený počasím."
Počas celosvetovej hokejovej udalosti budú v prevádzke i všetky funkčné fontány, teraz podstupujú každoročnú jarnú údržbu