Prejsť na obsah

Košice s novým zákonom

Okrem efektívnejšieho rozhodovania o mestských záležitostiach vidí zastupujúci primátor František Knapík prínos aj v tom, že išlo o prvý krok, ktorý urobila samospráva z vlastnej iniciatívy a jej cieľ sa podarilo presadiť v parlamente.
"Je to možno aj príklad pre zmeny celoslovenskej samosprávnej legislatívy, ktoré by takto mohli byť realizované," uviedol Knapík dnes na tlačovej konferencii. Informoval, že najbližšími krokmi košickej samosprávy budú zmeny v štatúte mesta a príprava nových volebných obvodov pred decembrovými komunálnymi voľbami.
Knapík spresnil, že v súčasnosti pôsobí v samosprávnych orgánoch mesta spolu 494 poslancov. Nový zákon umožňuje redukovať tento počet o 40 - 50 percent. Priniesol aj možnosť riešiť dlho diskutovaný problém 22 mestských častí Košíc. Novú kompetenciu dostalo Mestské zastupiteľstvo v možnosti rušiť MČ alebo ich zlučovať. Jeho rozhodnutie však musia potvrdiť v referende obyvatelia dotknutej MČ. Knapík pripomenul, že aj keď by sa našla v novom volebnom období takáto zhoda, zákon ju umožňuje realizovať v praxi až vo volebnom období 2010 - 2014.
Poslanci NR SR z Košíc, ktorí zákon predkladali - Mária Sabolová (KDH), Viliam Novotný (SDKÚ) a Jarmila Tkáčová (SDKÚ) si vedia predstaviť aj radikálnejšie riešenie v počte MČ, ale nateraz to bolo podľa nich maximum, čo sa dalo dosiahnuť. Sabolová pripomenula, že zákon určil limity na odmeny poslancom. Neexistenciu limitov v niektorých MČ doteraz zneužívali.
Ako informovali na tlačovej konferencii, novelizovaný zákon o Košiciach okrem jeho zosúladenia s ústavou a zákonom o obecnom zriadení prinesie aj lepšiu komunikáciu s okolitými obcami pri náprave rôznych krívd, ktoré im spôsobil rozvoj Košíc. Dovnútra samosprávy bude novinkou okrem iného rada starostov s významnou kompetenciou - možnosťou vetovať rozhodnutie Mestského zastupiteľstva.
Zdroj - TASR