Prejsť na obsah

Košice uspeli na výstave

Mesto Košice sa v dňoch 1. až 4. novembra zúčastnilo na veľtrhu dovolenkových destinácií v Lugane, ktorý nesporne patrí k najvýznamnejším podujatiam tohto druhu vo Švajčiarsku. Svedčí o tom aj účasť vyše 66 000 návštevníkov veľtrhu, takmer 500 výstavných stánkov s viac ako 1500 vystavovateľmi a 200 touroperátormi so 46 krajín sveta. Slovensko reprezentovali iba Košice. A to veľmi úspešne. Svedčí o tom aj získanie ceny v kategórii „zatiaľ neobjavené svetové destinácie" s názvom: Košice - historická križovatka gotických a vínnych ciest. Cenu v luganskom hoteli Splendide Royal prevzal osobne primátor Košíc F. Knapík, ktorý bol mimoriadne hrdý na toto ocenenie. „Verím, že je to ďalší z impulzov, ktorý priláka turistov do nášho mesta," povedal F. Knapík.

Na švajčiarskej medzinárodnej výstave dovoleniek prezentovali Košice vo svojom stánku nielen naše mesto, ale aj širší región a Slovensko. Podľa našich zástupcov na výstave najväčší záujem o náš stánok prejavili najmä obyvatelia Lugana, severných regiónov Talianska a nechýbali ani Slováci žijúci v zahraničí. „Niektorí z návštevníkov nášho stánku už Košice v minulosti navštívili a pochvaľovali si okrem krásneho historického centra aj neopakovateľnú atmosféru Košických Vianoc," dodal D. Mojžiš, pracovník zahraničného oddelenia na MMK.
V košickom stánku bol záujem o slovensky hokej, ako aj o MS v hokeji 2011, ktoré sa uskutočnia v Košiciach. Mestu Košice poďakoval za prítomnosť a pozval zástupcov aj na budúci ročník prezident tejto prestížnej dovolenkovej výstavy Alessandro Strazzanti. „Košice svojou prítomnosťou reprezentujúcou ducha Slovenska a jeho tradícií boli vzácnym účastníkom, ktorý svojim úsilím prispel k úspechu veľtrhu," dodal A. Strazzanti.

Prínosom pre Košice bola možnosť vidieť na veľtrhu prezentácie z iných miest, zoznámiť sa s výborne organizovanými vínnymi cestami v Taliansku, ale aj úpravy mestského prostredia v Lugane.