Prejsť na obsah

Košická rodáčka Mária Spoločníková oslavovala okrúhle jubileum

Včera 25. októbra sa v priestoroch Východoslovenskej galérie na Hlavnej 27 začala výstava, organizovaná pri príležitosti významného životného jubilea 80. narodenín tejto akademickej výtvarníčky. Výstava je súčasťou 17. ročníka Festivalu sakrálneho umenia, ktorý oficiálne začne 19. novembra 2006 Mozartovým Rekviem v historickej radnici.
Po úvodnej výpovedi Márie Spoločníkovej, prítomní hostia zavalili pani Spoločníkovú gratuláciami a kyticami kvetov. Medzi prvými gratulantmi bol aj primátor mesta Košice Ing. František Knapík, jej dlhoročný obdivovateľ. „Nesmierne si vážim prácu pani Spoločníkovej a obdivujem ju za jej dlhoročnú tvorivú činnosť, starostlivosť a lásku k pamiatkam," dodal F. Knapík.
Záchrana kultúrnych pamiatok sa stala pre Máriu Spoločníkovú silným putom lásky k rodnej zemi, k jej umelecko-historickým a duchovným hodnotám. Reštaurátorkine dielo stelesňuje hodnoty umeleckej pravdy, viery a krásy. Umelecké diela, ktoré Mária Spoločníková zreštaurovala, zachránila nielen pre ich majiteľov, nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu.
Výstava prác pani Spoločníkovej potrvá vo Východoslovenskej galérii do 3. decembra 2006.