Prejsť na obsah

Košické kúpaliská privítali v lete 61 000 návštevníkov

Mimoriadne horúce leto prispelo k vysokej návštevnosti na košických kúpaliskách Rumanova a Červená hviezda. Po dvoch rokoch poznačených pandémiou koronavírusu a rôznymi obmedzeniami sa ich návštevníci dočkali relaxu a príjemného letného osvieženia za nezmenené ceny vstupného. 

Kúpalisko Rumanová v Mestskom parku poskytovalo svoje služby nielen fanúšikom plávania všetkých vekových kategórií od 17. júna až do 5. septembra, keď sa začal nový školský rok. Na kúpalisku Červená hviezda bola tohtoročná sezóna o niečo kratšia. Z dôvodu sťahovaniu Centra prvého kontaktu pre utečencov z Ukrajiny, ktoré tam fungovalo od začiatku marca, bolo možné okúpať sa na "čéhačku od 1. júla do 30. augusta. 

Horúčavy zdvihli návštevnosť o takmer 10 percent

Obe kúpaliská spravuje mestský podnik Tepelné hospodárstvo (TEHO). Námestník jeho riaditeľa pre ekonomiku Štefan Ferencz hodnotí tohtoročnú sezónu pozitívne.

„Aj tento rok sa nám podarilo prepísať zopár rekordov. Celkovo naše kúpaliská navštívilo takmer 61 000 návštevníkov čo je takmer o desatinu viac ako vlani. A to aj napriek kapacitným obmedzeniam, ktoré v tejto sezóne kvôli prestrešeniu vodnopólového bazéna platili na kúpalisku Červená hviezda,“ zhodnotil.

Prispelo k tomu aj počasie, ktoré bolo toto leto mimoriadne horúce a teploty v niektorých dňoch presahovali 35°C. Horúčavy nás prekvapili už v júni. Miestami bolo nápor ľudí náročné zvládať nielen pre našich zamestnancov na pokladniach alebo pre plavčíkov, ale aj pre návštevníkov,“ doplnil.

Na Rumanovej prekonali o pätinu dlhodobý priemer 

Na kúpalisku Rumanová tento rok privítali vyše 40 000 návštevníkov, čo je o 29 % viac ako pred rokom. Zároveň je toto číslo o 19 % vyššie ako dlhoročný priemer. V júni sa z pohľadu štatistík prepisovala história, keď kúpalisko navštívilo viac ako 11 500 rekreantov.

Milovníci slnečných lúčov sa na Rumanovej tento rok dočkali aj novej spoplatnenej relaxačnej zóny v podobe kaskádovitej terasy s lehátkami, slnečníkmi a sedacími vakmi. 

Cestu na legendárne kúpalisko Červená hviezda si počas jeho dvojmesačnej prevádzky našlo 20 500 ľudí, čo je o 17 % menej ako v roku 2021. Dôvodom je podľa Ferencza neskoršie otvorenie a tiež obmedzenie kapacity z 1 200 na 800 ľudí kvôli stavebným prácam na zastrašení vodnopólového bazéna a výstavbe nového zázemia.

Uplynulý týždeň sa tam dokončili práce na špeciálnej nafukovačke, ktorá prekryla celý bazén. Vďaka tomu budú môcť plavci a vodnopólisti bazén využívať celoročne. Zároveň bude slúžiť ako náhrada Mestskej krytej plavárne počas jej prestavby na Národné olympijské centrum plaveckých športov, ktorá by sa mala začať v priebehu jesene.

Novinky zvýšili komfort

Okrem výstavby nového ležoviska na Rumanovej TEHO zaviedlo na oboch kúpaliskách v tejto sezóne aj ďalšie novinky. Pribudli bezpečnostné skrinky na kód na odloženie cennností. U návštevníkov sa stretla so záujmom aj novinka bezplatnej výpožičky kníh rôzneho zamerania, ktoré im tam v lete pripravila Knižnica pre mládež mesta Košice.

Na „čeháčku“ sa aj tento rok konali obľúbené tematické večery a párty, či už spojené s večerným kúpaním alebo s hudbou a tancom. TEHO chce v skvalitňovaní služieb pre návštevníkov pokračovať aj v nasledujúcich sezónach.