Prejsť na obsah

Košické pietne miesta predĺžia počas Dušičiek otváracie hodiny, pribudne 380 parkovacích miest

Blížiace sa dušičkové obdobie prinesie v metropole východu niektoré zmeny v prevádzke Verejného cintorína na Rastislavovej ulici a Urnového hája pri Krematóriu. Kvôli zvýšenému náporu návštevníkov sa dočasne zväčšia aj parkovacie možnosti pri Verejnom cintoríne, kde pribudne priestor na odstavenie 380 automobilov. 

Ako si návštevníci Verejného cintorína mohli všimnúť, pred jeho hlavným vstupom vládne od začiatku leta čulý stavebný ruch, ktorý súvisí s revitalizáciou celého vstupného priestoru. Práce na revitalizácii vstupu na najväčšie pietne miesto na Slovensku za 1,4 milióna eur začali tento rok v júli a potrvajú do budúcoročných letných prázdnin. Obnovou prejde priestor od vstupnej brány po centrálny kríž, komunikácie, trhovisko. Novú podobu dostane aj parkovisko, ktorého kapacita sa zvýši o polovicu na 73 miest a pribudnú tam aj miesta pre ťažko zdravotne postihnutých. Takisto sa doplní aj verejné osvetlenie, zeleň a drobná architektúra.

Stavebné práce so sebou prinášajú aj obmedzenia v doprave a parkovaní a dotknú sa aj aktuálneho dušičkového obdobia. Parkovať priamo pred vstupom na Verejný cintorín nebude možné, umožní sa len zastavenie na výstup a nástup osôb s obmedzenou pohyblivosťou.

Už od minulého týždňa je v uliciach v okolí cintorína umiestnené prenosné dopravné značenie, ktoré až do 6. novembra upozorní vodičov na možnosti parkovania. Pre motorizovaných návštevníkov je k dispozícii náhradný priestor na Cintorínskej ulici, v jednom jazdnom pruhu v oboch smeroch a na Rastislavovej ulici v pravom jazdnom pruhu od cintorína v smere na Alejovú.

Dočasné parkoviská pribudnú aj na Rastislavovej 79 a Južnej triede 74

Obe pietne miesta v Košiciach, Verejný cintorín a Krematórium, spravuje v Košiciach Správa mestskej zelene (SMsZ). Tá po dohode s mestom sprístupní aj tento týždeň pre verejnosť parkovisko pred budovou aj samotný areál SMsZ na Rastislavovej 79. Vznikne tam priestor pre zhruba 80 áut, ktorý budú môcť návštevníci využiť od piatkového popoludnia 28. októbra do 1. novembra.

Ďalších 300 parkovacích miest pribudne na základe dohody medzi vedením mesta Košice a spoločnosťou Gratax v areáli na Južnej triede 74. Dočasné bezplatné parkovisko pre motorizovaných návštevníkov cintorína bude k dispozícii od soboty rána 29. októbra až do neskorého večera v utorok 1. novembra.

Dopravu na parkovisku budú usmerňovať mestskí dobrovoľníci a zároveň od Verejného cintorína naň budú vodičov navigovať informačné tabule. Vzdialenosť od pôvodného a v súčasnosti rekonštruovaného parkoviska na Verejnom cintoríne k dočasnému parkovisku na Južnej triede bude zhruba 350 metrov. Pri hornom vstupe na Verejný cintorín pri ZŠ na Užhorodskej ulici bude parkovanie v režime ako po minulé roky, rovnako bez zmien zostanú aj parkovacie možnosti pri Krematóriu.

„V spolupráci s vedením mesta sme sa snažili vytvoriť čo najviac parkovacích miest, aby sme zmiernili negatívny dopad stavebných prác. To sa nám podarilo a návštevníci ich budú mať k dispozícii viac ako v minulosti. Chcem zároveň vyzvať všetkých návštevníkov, aby boli ohľaduplní, trpezliví a rešpektovali obmedzenia v doprave,“ uviedla riaditeľka SMsZ Marta Popríková.

Mesto zároveň odporúča verejnosti, aby na presun na pietne miesta využívali aj linky mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktoré budú počas dušičkového obdobia posilnené. Od 21. októbra do 4. novembra bude pre zaistenie bezpečnosti chodcov do areálu cintorína zakázaný vstup vozidlom. Rovnaké pravidlá platia aj pre areál Krematória. Na dodržiavanie pravidiel a bezpečnosť budú v oboch areáloch a ich okolí dohliadať posilnené hliadky mestskej a štátnej polície.

Areály na Verejnom cintoríne a Krematóriu budú otvorené dlhšie 

SMsZ predlžuje počas dušičkového obdobia otváracie hodiny pietnych miest aj úradné hodiny kancelárií. Od 30. októbra do 1. novembra budú oba areály otvorené od 7. do 22. hodiny. V ostatných dňoch, až do 8. novembra, budú otvorené od 7.00 do 20.00 hod. Úradné záležitosti si môžu návštevníci pohrebísk vybaviť počas predĺžených úradných hodín, a to aj počas víkendu pred Sviatkom všetkých svätých ako aj vo sviatočný deň 1. novembra.