Prejsť na obsah

Košické rozprávkové Vianoce

Košické Vianoce s tradičnou vôňou medoviny, pečených klobások a vareného vínka na vianočných trhoch a s pestrým kultúrnym programom vytvárajú každý rok od Mikuláša do Štedrého dňa krásnu predvianočnú atmosféru. Tohoročné košické rozprávkové Vianoce začnú už 5. decembra.

Vianočné trhy
V rámci vianočných trhov, trvajúcich v Košiciach od 5.12. do 23.12., bude na Hlavnej ulici umiestnených 54 stánkov, všetky v priestore medzi Immaculatou a OC TESCO. Sortiment bude bohatý. Výrobky ľudových remesiel s ukážkami ich výroby, rôzne suveníry a široká ponuka občerstvenia. Trhy budú otvorené aj medzi sviatkami a aj po Novom roku do 6.1. . Trhovníci, ktorí majú záujem, môžu predávať. Na Silvestra sa bude občerstvenie predávať až do polnoci.

Primátorský punč sa bude predávať od. 5.12. do 23.12. medzi 15.00 – 19.00 hod. Predávať, okrem p. primátora Richarda Rašiho, budú aj tí, ktorí prispeli do Vianočného programu (zástupcovia mesta, mestských častí a organizácií). Minimálny príspevok je 1 euro za pohár punču.

Výťažok bude venovaný :

Svetielko pomoci /nezisková organizácia/ – prepravná služba pre cieľovú skupinu detí s onkologickým ochorením.

Cesta nádeje /príspevková organizácia/ - opatrovateľská služba pre seniorov a občanov s ťažkým zdravotným postihnutím. Oceňujeme výbornú spoluprácu s touto organizáciou.

Klub cystickej fibrózy /občianske združenie/ - špeciálne poradenstvo pre rodičov s deťmi, ktoré trpia cystickou fibrózou.

Vianočná výzdoba
Symbolom tohoročných Košických rozprávkových Vianoc sú medovníky, ktoré reprezentujú vôňu, chuť a radosť z Vianoc. Máme záujem na tom, aby návštevníci odišli z Košíc s autentickým zážitkom.
Vianočná výzdoba stromov na Hlavnej ulici a výzdoba veľkého vianočného stromu sú nové, keďže boli minulý rok použité po prvý krát. Tento rok bude toto osvetlenie použité znovu a okrem toho budú osvetlené ulice Alžbetina, Mlynská, Univerzitná.

Vianočný stromček
Vianočným stromčekom je tento rok 18 metrov vysoká a takmer 60 rokov stará douglaska, ktorá mala byť vyťatá, pretože ohrozovala bezpečnosť bytového domu, pred ktorým rástla. Keďže rástla ako solitér a má požadované parametre, stane sa vianočným stromčekom v druhom najväčšom meste na Slovensku.

Vyťatá bola dnes dopoludnia a je inštalovaná na Hlavnej ulici. Strom bude zdobiť 7 veľkých gúľ, hviezda na vrchole a 1 km led osvetlenia s 10 000 žiarovkami. Po 6. januári ho Mestské lesy (ML) demontujú, vetvičky sa poskytnú pre zvieratká do ZOO a zbytok ML spracujú.

Vianočný program

Zaujímavosťou tohoročného programu bude istotne putujúci živý Betlehem s hercami a zvieratkami z košickej ZOO, ktorý budú môcť Košičania a návštevníci Košíc vidieť v piatky a soboty. Pripravená je tiež veľká vianočná obria šou (15.december), židovská Chanuka na Hlavnej ulici, The Backwards – Beatles Vianoce a mnoho iných vystúpení. Slovenské a svetové koledy a známe vianočné piesne budú dominovať na vianočnom koncerte Vianoce v Košiciach na Striebornú nedeľu v Štátnom divadle. Zaspievajú na ňom známi slovenskí operní sólisti – Eva Hornyáková, Michaela Várady, Jaroslav Dvorský a Martin Malachovský.

Keďže sa mesto snaží hľadať alternatívne možnosti prípravy Vianoc, zapájame do programu deti zo základných škôl, centier voľného času, mestských častí, mladých umelcov. Košické Vianoce podporili sponzori a zároveň majú príjem z prenájmu predajných plôch na vianočných trhoch, preto nie je dôvod hovoriť o šetrení.

Mesto Košice pripravilo na tento rok špeciálnu edíciu programového vianočného kalendára, ktorý mapuje vianočný program mesta Košice od 5.12. až do Vianoc. V kalendári sa spolu s Mikulášom a čertom objaví aj primátor Richard Raši a distribuovaný by mal byť do všetkých košických domácností zdarma.