Prejsť na obsah

Košické rozprávkové Vianoce začínajú už tento piatok

Najkrajšie sviatky roka štartujú v metropole východu už tento piatok 1. decembra. Úderom sedemnástej hodiny sa rozsvietením vianočného stromčeka a výzdoby pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici začne program obľúbených Košických rozprávkových Vianoc.

Novou vianočnou dominantou centra mesta je už od minulého týždňa aj 19 metrov vysoká jedľa biela, ktorá do metropoly východu prišla zo Slanca a zdobí ju 14 000 svetelných ozdôb. Jej krásu budú môcť Košičania obdivovať aj počas stretnutí so svojimi blízkymi alebo známymi na Vianočných trhoch. Tie v priestore medzi Immaculatou až takmer k hotelu Ambassador takisto štartujú v piatok 1. decembra. Aj tentoraz sa ich návštevníci môžu každý deň už od 9.00 hod. tešiť na 46 stánkov s bohatou ponukou vianočných špecialít, chutných jedál, niečoho na zahriatie či darčekových predmetov.

Výťažok primátorského punču pomôže tým najodkázanejším

Medzi stánkami nebude chýbať ani ten, v ktorom sa od 1. do 23. decembra medzi 16.00 - 20.00 hod. bude čapovať primátorský punč. Košičanom ho budú podávať predstavitelia mestských častí, poslanci mestského zastupiteľstva a ďalší hostia.

„Vždy myslíme na to, aby výťažok putoval rôznym charitatívnym organizáciám. Košice sú jediné mesto, ktoré si z výťažku nenechajú ani cent. Vyzbierané financie si medzi sebou rozdelia občianske združenia Svetielko pomoci, BotaniKE, Parkinson Slovensko a Košické sovičky. Budeme radi, ak náš primátorský punč ochutná čo najviac ľudí. Okrem zahriatia sa lahodným nápojom tým môžu vyčariť úsmev na tvári tým, ktorí nemali v živote toľko šťastia a sú odkázaní na pomoc iných,“ uviedla námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH).

Blížiace sa Vianoce bude v centre mesta aj tentoraz pripomínať bohatá výzdoba. Osvetlenie bude pozostávať z úsporných LED svetiel. Na Košičanov čaká 150 svetelných ozdôb umiestnených na Hlavnej ulici. Nezabudlo sa ani osvetlený most lásky spájajúci Mlynskú ulicu s Mestským parkom.

Mestský park sa premení na Rozprávkovo, bude sa tam dať aj korčuľovať

Táto lokalita sa v rámci Košických rozprávkových Vianoc opätovne premení na krajinu Rozprávkovo. Na deti a ich rodičov si počas prechádzky „posvietia“ inštalácie prvkov na motívy najznámejších slovenských rozprávok ako sú Perinbaba,  Medovníková chalúpka, Červená čiapočka a mnohé ďalšie. V Mestskom parku by od Mikuláša mala byť pre fanúšikov korčuľovania a amatérske partie hokejistov v prevádzke aj ľadová plocha.

Takisto nebude chýbať ani svetelný zvon pri Dolnej bráne. Na tomto mieste bude nainštalovaný aj ručne vyrezávaný Betlehem. Ten bude premiérovo vysvietený od 3. decembra v rámci prvej adventnej nedele. Zároveň tam "Koledníci z Hlavnej" budú počas všetkých adventných nedieľ prezentovať vianočné koledy. Na južnom konci Hlavnej ulice neďaleko OD Dargov bude opäť umiestnený aj vyhliadkový kolotoč známy ako Košické oko.

R. Herrgott: Každý návštevník si v programe nájde to svoje

Celkový rozpočet Košických rozprávkových Vianoc predstavuje rovnako ako po minulé roky sumu zhruba 50 000 eur. Okrem mestského rozpočtu sa na ich financovaní podieľa aj košický U.S. Steel, okrem toho spoločnosť Blue Butterfly design zapožičala mestu rozprávkové postavičky. Šéf oddelenia kultúry na košickom magistráte Richard Herrgott hovorí, že za málo peňazí sa snažili vytvoriť veľa muziky. Zdôrazňuje, že Vianoce v Košiciach začínajú veľkou otváracou šou s viacerými atraktívnymi hudobnými, speváckymi a tanečnými vystúpeniami už o štyri dni skôr ako to bývalo zvykom.

„Program 28. ročníka Košických rozprávkových Vianoc sme sa snažili aj napriek zložitej finančnej situácii nastaviť tak, aby si návštevníci mohli odniesť také zážitky, na aké boli dlhé roky zvyknutí. Pripravovali sme ho so srdiečkom a spolupracovali sme pritom s umeleckými agentúrami, samotnými umelcami, základnými umeleckými školami v meste a mestskými časťami. Oproti minulosti bude o niečo menej účinkujúcich, no vynahradia to napríklad hostia v našom Vianočnom zážitkovom rádiu, ktoré bude vysielať na Hlavnej. Z finančných dôvodov sme sa rozhodli, že namiesto Detského Silvestra, budeme programy pre deti postupne dávkovať až do Vianoc. Každého pozývam na veľkú porciu príjemného predvianočného programu, ktorý nás prevedie až k najkrajším sviatkom roka.“

Ako doplnil, v závere roka môžu Košičania namiesto klasického ohňostroja premiérovo zhliadnuť jeho virtuálnu podobu. Pôjde o šou na svetelnej obrazovke vyskladanú zo záberov z predchádzajúcich ohňostrojov. O programe Košických rozprávkových Vianoc bude mesto pravidelne informovať prostredníctvom svojich komunikačných kanálov, zároveň je ho možné nájsť aj na tomto linku: https://static.kosice.sk/files/manual/noviny/vianoce2023_bulletin/index.html