Prejsť na obsah

Košické školy očakávajú na zápise 2 150 prvákov

Tisícky rodín budúcich žiačikov v Košiciach prežíva rušné dni. Nastal čas, keď by ich mali zapísať do prvého ročníka základnej školy. Mesto Košice je zriaďovateľom 36 základných škôl, do ktorých v tomto školskom roku chodí 2 123 prváčikov. Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice (MMK) očakáva, že v septembri 2010 zasadne do lavíc základných škôl približne 2 150 prvákov. Košice sú zriaďovateľom 36 základných škôl, ktoré navštevuje 16 969 žiakov, a 57 materských škôl, kde je prihlásených 5 989 detí.

Jednotný termín zápisu

Zápisy do prvých ročníkov sa na všetkých 36 košických základných školách uskutočnia v rovnakom termíne, počas dvoch dní, a to 22. januára 2010 (piatok) v čase od 14.00 do 18.00 hod. a 23. januára (sobota) v čase od 8.00 do 12.00 hod.

Miesto a čas zápisu určuje mestské všeobecne záväzné nariadenie o určení miesta a času zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách. Oznam o zápise do 1. ročníka ZŠ je zverejnený na každej základnej škole.

Mesto Košice má 36 spádových obvodov a presné začlenenie ulíc a mestských častí je možné nájsť aj na webovej stránke mesta Košice vo VZN č. 66 o školských obvodoch v meste Košice.

V zmysle školského zákona existuje možnosť osobitného spôsobu plnenia školskej dochádzky a zákon umožňuje mestu okrem iného v prípade, že zákonný zástupca dieťaťa neprihlási dieťa na povinnú školskú dochádzku, uložiť zákonnému zástupcovi pokutu až do výšky 331,94 eura.

Plánujú otvoriť okolo 95 tried prvého ročníka ZŠ

Napriek tomu, že určité percento zapísaných detí nastúpi do neštátnych škôl alebo bude mať odloženú školskú dochádzku, podľa vedúcej oddelenia školstva Heleny Jeníkovej by mali v Košiciach v septembri otvoriť 95 klasických tried. „Otvárať sa budú tiež aj triedy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením a pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Počty takýchto špeciálnych tried sú závislé od počtu detí, ktoré budú vyžadovať špeciálne výchovno-vzdelávacie podmienky a formy vzdelávania," uviedla Helena Jeníková.

Potrebné údaje k zápisu

Základná škola pri zápise dieťaťa vyžaduje jeho meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo a trvalé bydlisko, ako aj meno, priezvisko, adresu zamestnávateľa a trvalé bydlisko rodičov či iných zákonných zástupcov.

„Pokiaľ chcú rodičia zapísať do ZŠ dieťa mladšie ako šesť rokov, sú povinní k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak dieťa ešte nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže riaditeľ základnej školy rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok. Týka sa to prípadov, ak dieťa pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia a rodič o to požiada alebo ak tento odklad navrhne materská škola, ktorú dieťa navštevuje, alebo na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, a to vždy s informovaným súhlasom rodiča," uviedla vedúca oddelenia školstva MMK.

Aj v prvom prípade musí byť súčasťou žiadosti rodiča odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Ak riaditeľ rozhodne o odklade, rodič si môže vybrať, či jeho dieťa bude navštevovať materskú školu, alebo nultý ročník základnej školy.

Výnimočný deň

Podľa slov vedúcej oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice je zápis prvákov tak pre budúcich školákov, ako aj pre ich rodičov výnimočným dňom. „Je to veľký deň v živote budúcich prváčikov, tiež ich rodičov, a mali by sa naň tešiť. Každá škola má v prípade potreby na zápise zabezpečeného aj psychológa," dodala Helena Jeníková. Napomôcť k istote pri zápise by určite mnohým malo aj už známe prostredie. V rámci spolupráce jednotlivých materských a základných škôl absolvovali niekoľkokrát počas návštevy predškolského zariadenia vyučovací proces v príslušnej spádovej základnej škole.

Individuálne vzdelávanie detí na prvom stupni základnej školy

„Nový školský zákon priniesol možnosť individuálneho vzdelávania detí na prvom stupni základnej školy. Rodič oň musí písomne požiadať riaditeľa príslušnej, kmeňovej základnej školy a zabezpečiť osobu, ktorá spĺňa kvalifikačné predpoklady VŠ vzdelania druhého stupňa ustanovené pre učiteľov I. stupňa základnej školy. Žiadosť obsahuje okrem iného aj dôvody na povolenie individuálneho vzdelávania, individuálny vzdelávací program v súlade so školským zákonom, popis priestorového a materiálno-technického zabezpečenia a podmienok ochrany zdravia žiaka, zoznam učebníc a učebných textov, ktoré sa budú pri individuálnom vzdelávaní žiaka používať, ako aj meno a priezvisko pedagóga a jeho doklady o splnení kvalifikačných predpokladov," uviedla vedúca oddelenia školstva.