Prejsť na obsah

Košické základné školy hlásia 9 pozitívnych žiakov

Nemilé prekvapenie čakalo dnes na žiakov celkom 8 tried siedmich základných škôl (ZŠ) v Košiciach. Tie museli na základe informácií od rodičov a po konzultáciách s vedením košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) kvôli pozitívnym testom žiakov na ochorenie Covid 19 prerušiť na dva týždne prezenčné vyučovanie.

V metropole východu sa to týka tried na ZŠ Krosnianska 2, Janigova, Družicová, Bruselská, Požiarnická a Masarykova. Od uplynulého piatku bola v karanténe aj jedna trieda na I. stupni na ZŠ Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici, oddnes sa na on-line vyučovanie nedobrovoľne presunuli aj žiaci jej ďalších dvoch tried.

V školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je tak kvôli v súčasnosti v karanténe 9 tried. Do 16., resp. 17. septembra bude na dištančnom vzdelávaní celkovo 230 žiakov.

Žiaci sa nakazili ešte v závere prázdnin

Ako uviedla vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková, podľa informácií od riaditeľov škôl sa pozitívne prípady vyskytli najmä u žiakov, ktorí boli v závere prázdnin v táboroch a na dovolenkách.

Tieto čísla, ktoré sú ovplyvnené ešte nedávnymi prázdninami, nás samozrejme netešia. Na školy postupne prichádzajú aj výsledky kloktacích PCR samotestov. Veríme, že prezenčnú výučbu bude môcť aj v najbližších dňoch absolvovať čo najviac detí. Aj naďalej by som chcela požiadať rodičov, aby boli zodpovední a do škôl posielali zdravé deti bez príznakov respiračných ochorení. V opačnom prípade musí ísť po pozitívnom výsledku testu na základe covid automatu ministerstva školstva do karantény celá trieda. Ani najlepšie on-line vyučovanie nedokáže nahradiť prítomnosť detí v škole,“ skonštatovala.

V utorok majú žiaci riaditeľské voľno 

Ako ešte dodala, mesto Košice podobne ako iné samosprávy odporučilo riaditeľom základných škôl v súvislosti s návštevou pápeža Františka v meste Košice z organizačných a bezpečnostných dôvodov vyhlásiť mimoriadne voľno. V utorok 14. septembra budú mať riaditeľské voľno základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, materské školy zostávajú v bežnej prevádzke.