Prejsť na obsah

Košickí cyklisti volili slobodu pohybu

"Naším cieľom je poukázať na to, čo sa deje. Cyklisti sú vytláčaní z cestnej dopravy, a to je neprípustný stav," uviedol za organizátorov predseda Spolku na podporu skrášľovania Košíc Ladislav Rovinský.
Podľa neho nielen v Košiciach, ale aj v Bratislave sa udialo to, že niektoré cesty preklasifikovali na komunikácie bez prístupu cyklistov. Tak sa stalo, že napríklad v Košiciach nie je možné spojenie medzi jednotlivými mestskými časťami. Na bicykli nie je možné dostať sa zo sídliska Dargovských hrdinov na sídlisko Ťahanovce a do okrajových mestských častí Pereš, Lorinčík a Poľov, do obce Budimír a na bicykloch nemôžu chodiť do práce ani zamestnanci U.S.Steel. Na ceste totiž môže dostať cyklista od polície pokutu.
Do akcie Volím bicykel, volím slobodu pohybu sa zapojilo vyše 70 Košičanov, medzi nimi aj námestník košického primátora Eugen Čuňo. Podľa Rovinského polícia demonštrovala svoju silu štyrmi autami, ktoré čakali pri mestskej časti Pereš. Zástupca krajskej policajnej hovorkyne Peter Žaludek však spresnil, že úlohou dopravných policajtov nebolo cyklistov zastrašovať, ale chrániť ich a dohliadať počas protestu na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky, aby nedošlo k dopravným nehodám.
Bol to už tretí cykloprotest Košičanov, ku ktorému sa prihlásil aj Klub turistov mesta Košice, košická Cyklistická únia a Slovenský cykloklub. "Cyklisti nie sú druhoradí občania. Riešenie vidíme v opätovnom preklasifikovaní ciest, ktoré je v kompetencii Národnej diaľničnej spoločnosti a Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Väčší tlak očakávame aj zo strany mesta a Košického samosprávneho kraja," dodal Rovinský.