Prejsť na obsah

Košickú dopravu dnes čaká generálka na šampionát

Otto Brixi, splnomocnenec mesta Košice na prípravu MS v hokeji nás informoval o viacerých organizačných veciach, ktoré súvisia s hokejovým šampionátom. V Košiciach bude počas majstrovstiev 8 záchytných parkovísk pre osobné motorové vozidlá a tri pre autobusy v okolí veľkých obchodných centier.

"V stredu odskúšame fungovanie dopravy v meste, začne dve a pol hodiny pred duelom so Švédmi," uviedol Brixi. "Budú uzavreté ulice Jánošíkova, Žižkova, Nerudova, Kukučínovu sprejazdníme v oboch smeroch. Zároveň budú mestskí a štátni policajti kontrolovať vstup motoristov do uzavretých zón, ľudia sa tam dostanú iba so špeciálnymi povolenkami."

Včera sme vyskúšali systém navigácie na záchytné parkoviská na sídlisku Mier. Tabuľka s nápisom Park and River nás doviedla k hypermarketu Tesco na Trolejbusovej ulici. Ďalšia tabuľa bola za križovatkou pri obchodnom centre, šípka ukazovala vpravo. Vodiči neznalí Košíc by pri odbočení zablúdili. My sme zatočili vpravo až ďalej, dostali sme sa na diaľničný privádzač smerom do centra. Postupne sme sa tak dostali až na Vyšné Opátske a sídlisko Nad jazerom. Popod most pri VSS sme prešli smerom na Alejovú, kde nás vítala ďalšia tabuľa. Jedna šípka ukazovala vpravo (nedostali sme sa nikam), rovná nás naviedla na záchytné parkovisko pri OC Optima.

"Asi to tak vyšlo preto, lebo ešte chýbajú ďalšie navádzacie značky, ktoré úzko súvisia s tými, ktoré sú už osadené. Spolu vytvoria efektívny navigačný systém, s ktorým vodič nemôže pri hľadaní záchytného parkoviska zablúdiť. Všetkých značiek by malo byť dohromady viac ako štyristo," dodal Brixi.

V košickej Steel Aréne odohrajú slovenskí hokejisti dnes a v piatok o 17.00 hod. prípravné zápasy so Švédmi. V tejto súvislosti dôjde k menším zmenám v MHD, dočasne pribudne aj zastávka pri hokejovom svätostánku.

Počas stretnutia v stredu dôjde k úpravám v MHD, ktoré sa dotknú najmä električkovej dopravy.
V čase od 15.15 hod. do cca 19.30 hod. bude mimoriadne premávať linka č.5 po bežnej trase: Staničné námestie - Centrum - Zimný štadión - OC Optima.

"Od približne 15.00 do cca 20.00 hod. budú aj spoje linky R1 označené doplnkovou tabuľou s číslom 5," uviedla včera Monika Murová, hovorkyňa košického dopravného podniku (DPMK). "V piatok 15. apríla sa zmeny električkovej MHD nedotknú. Podľa okolností vypraví DPMK v stredu a piatok mimoriadne autobusy. Po ukončení zápasu budú v smere do centra mesta všetky trolejbusové linky a prípadné autobusy prechádzajúce okolo Steel Arény zastavovať na mimoriadnej zastávke pred Steel Arénou."

Táto zastávka bude zriadená len počas prípravných hokejových zápasov. Podľa Murovej ide o súčasť dopravných opatrení, ktoré budú odskúšané v stredu a piatok v podvečerných hodinách.

Dnešný prípravný zápas je prvou príležitosťou na otestovanie novopostaveného parkovacieho domu pri Steel Aréne. Motoristi si budú môcť vyskúšať, ako systém funguje. K dispozícii je 496 státí v podzemí i na streche.
Objekt, ktorý má vyriešiť problémy s parkovaním v okolí zimného štadióna, je už pripravený na prvý nápor, aj keď bude iba jeden deň v skúšobnej prevádzke. Potom ho znovu otvoria počas zápasu v piatok a opäť zostane bez vozidiel. Treba totiž doladiť ešte nejaké drobné detaily. Do celodennej prevádzky ho spustia 20. apríla.

Na sto percent bude dokončený až po šampionáte. Na polovici strešného parkoviska sa ešte bude robiť hydroizolačný povrchový náter. Parkovanie to počas hokejového zápolenia neobmedzí, len sa k tomu budeme musieť vrátiť. Inak je všetko prichystané pre prvých klientov parkovacieho domu. Zatiaľ to bude všetko grátis. Spoplatnenie chystáme až neskôr," dozvedeli sme sa od námestníka riaditeľa Správy majetku mesta Košice Štefana Rychnavského.

Prevádzkovateľ chce ešte namontovať rôzne zábrany, zvyšujúce bezpečnosť. Dnes bude spustený celý systém tak, ako bude v budúcnosti fungovať, vodiči dostanú informáciu, koľko miest je voľných, koľko obsadených, zaparkujú zatiaľ zadarmo.
Cenník je už prichystaný a od 15. mája by sa malo platiť cez deň 80 centov za hodinu, v noci od 22. hodiny do 7. hodiny ráno iba 30 centov za hodinu. Nezabudli ani na rezidentov, ktorí po MS za 24 hodín zaplatia v parkovacom dome iba 1,5 eura. Túto službu si musia objednať a platiť bude len mesiac. Potom môžu o miesto požiadať znovu.

Všetky trasy pohybu v parkovacom dome sú vyznačené vodorovným i zvislým dopravným značením, rampy sú umiestnené na rôznych miestach, niekde v strede, nový priestor, ktorý si musia odskúšať na vlastnej koži.
"Nemal by byť problém zorientovať sa. Zvláštnosťou je, že v celej budove je povolená rýchlosť iba 10 km/h a obmedzená je maximálna výška vozidla do 2,1 m. Pri vstupe do parkovacieho domu je oceľová rampa, ktorá vyššie autá s prípadným nákladom na streche nepustí dovnútra, ale môže dôjsť k poškodeniu vozidla," upozorňuje prevádzkovateľ.

Pešie výstupy sú pripravené na štyroch miestach. Špeciálne chodníky však pre motoristov postavené nie sú. Parkovací dom je monitorovaný kamerovým systémom a na velíne bude stála služba. Pri každej automatickej pokladnici sú umiestnené komunikátory.

zdroj: Korzár